Tikvice su jedna od najčešće korištenih ljetnih namirnica. Odlično se slažu s nizom okusa i začina, poput bosiljka i ružmarina, a od njih možete pripraviti glavno jelo, prilog, salatu ili ih čak koristiti umjesto tijesta u vegetarijanskim i raw food specijalitetima
Ljetna superhrana, tikvice, sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju poput katarakta.
Osim toga, ovo zeleno povrće sadrži betakaroten, a brojna istraživanja potvrdila su da prehrana obogaćena betakarotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.
Nada Duhović je za Ordinacija.hr pripremila recept za mini tortice s tikvicama, gorgonzolom i pršutom.
Potrebni sastojci
200 g brašna
100 g hladnog maslaca
1 jaje
malo soli
po potrebi 1 - 2 žlice vode
Za nadjev
3 manje tikvice
2 jaja
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
100 g sira gorgonzola
100 g svježeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
sitno nasjeckan pršut
papar, sol
Priprema
1. Tijesto zamijesite od brašna, hladnog maslaca, jednog jaja i malo soli. Mijesite ga dok ne dobijete oblik kugle, a po potrebi mu dodajte malo vode. Tako oblikovano umotajte u prozirnu prianjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 30-ak minuta.
2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Tikvice operite, posušite, prerežite po dužini te ih narežite na ploške. Sitno nasjeckajte peršin te mu dodajte jaja, vilicom razmrvljenu gorgonzolu, svježi sir i vrhnje. Pršut također sitno nasjeckajte i dodajte nadjevu. Začinite sve solju (ne previše, jer su sir i pršut već sami po sebi slani). Popaprite i sve dobro izmiješajte.
3. Pećnicu zagrijte na 180° C. Tijesto premijesite, podijelite na šest dijelova, pa svaki okruglo razvaljajte i stavite u nenamašćen valoviti kalupić, tako da napravite povišen rub. Po tijestu rasporedite tikvice, premažite nadjevom i pecite oko 30-ak minuta.