RECEPT MATE JANKOVIĆA

Mirisne fritule - tradicionalna poslastica za Badnjak

24.12.2015 u 07:35

Bionic
Reading

Fritule se na našoj obali tradicionalno spremaju na Badnjak, a u mirisnim zalogajima uživajte ovaj put uz jednostavan i jako ukusan recept chefa Mate Jankovića

Fritule s grožđicama i rumom prema receptu chefa Mate Jankovića iz kuharice 'Mate vs. Tomaž' u izdanju Lidla.

Potrebni sastojci:

3 dl tekućeg jogurta
2 jaja
mahuna vanilije
prstohvat soli
40 g šećera
200 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
šećer u prahu
žlica ruma
1 limun
1 naranča
100 grožđica

Priprema

Sve sastojke umiješamo u glatku smjesu.

Ako nam je smjesa rijetka, dodamo još brašna.

Žlicom vadimo smjesu pržimo je u nepregrijanom ulju da dobiju zlatnosmeđu boju.

Fritule izvadimo na papir da upiju višak masnoće, a kada se ohlade, pospemo ih šećerom u prahu.

Za chefa Matu Jankovića kuhanje je stav trenutne inspiracije, a pobornik je jednostavnosti i ne pretjeranog kompliciranja kod kuhanja. Radio je u vrhunskim restoranima u Hrvatskoj i svijetu te sudjelovao u televizijskim projektima 'MasterChef Hrvatska' kao i 'No Reservations: Croatia s Anthonyjem Bourdainom'. Suvlasnik je Bistroa Šnicl u kavani Johann Franck, uz kolegu chefa Tomaža Kavčiča, te zaštitno lice Lidla Hrvatska.