Cedevitin Vodič kreativnosti

Može li zajednički ples ili pjevanje pomoći roditeljima i djeci? Psihologinja ističe da može

26.09.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Cedevita je pokrenula kampanju Budi TU. Budi CE. u sklopu koje podržava klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska

Školstvo se u posljednih deset godina uvelike promijenilo. Nastava se modernizirala čime su neki procesi učenja olakšani, ali se kod djece pojavio problem zadržavanja pažnje i razvoja njihovih socijalnih vještina. Nadalje, uvedene su neke standardizirane procjene koje sa sobom nose pritisak, kao i očekivanja od društva za što boljim prosjekom ocjena. Uvele su se i kreativnije i inovativnije metode učenja što djeci čini boravak u školi atraktivnijim nego ranijim generacijama. No, možda najvažnija promjena jest da se u školi sve više govori o mentalnom zdravlju djece, jednoj od gorućih tema današnjice koja se često aktualizira s početkom nove školske godine. Brojni učenici, ali i njihovi roditelji, suočavaju se tada s raznim izazovima o kojima nije uvijek lako govoriti.

Naime, u Hrvatskoj gotovo 12 posto djece u dobi od 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem, odnosno gotovo 50.000, otkrilo je veliko UNICEF-ovo izvješće iz 2021. Anksioznost, depresija, nošenje sa stresom te poremećaji hranjenja su samo neki od njih, a psihologinja Gabrijela Ištuk navodi da se brojni problemi vežu uz pretjeranu ekranizaciju, ovisnosti djece o video igrama te poteškoće sa socio-emocionalnim razvojem.

'Izazovi su brojni, a najlakše ih je prebroditi kroz razgovor roditelja s djecom i kvalitetnom suradnjom s učiteljima, profesorima i stručnim osobljem. Svima njima je zajednički cilj dobrobit djece', ističe Ištuk.

Kreativnost pomaže u očuvanju mentalnog zdravlja

Komunikacija je, slažu se stručnjaci, ključni alat za razumijevanje djece i njihovih problema s mentalnim zdravljem, ali veliki obol u tom kontekstu ima i umjetnost, te kreativno izražavanje. Istraživanja su pokazala da kreativnost ima značajan utjecaj na naše mentalno zdravlje, smanjujući anksioznost, depresiju i stres, te povećavajući osjećaj sreće, fokusa i motivacije, za što je ponajviše zaslužna njena sposobnost da nam pomogne u obradi emocija. Pjevanje, pisanje, crtanje, plesanje ili slikanje… nije važno o kakvoj se aktivnosti radi, jer svaka od njih drži ključ za otključavanje skrivenih i često potisnutih osjećaja.

'Učenjem novih vještina, djeca stječu samopouzdanje i razvijaju pozitivnu sliku o sebi. Jačaju svoje socijalne vještine jer umjetničko stvaralaštvo uključuje i grupni rad. Kroz kreativno razmišljanje osnažuju svoju osobnost te samim time razvoj ideja i novih spoznaja. Prolazeći kroz taj proces, djeca zapravo uče koliko su jedinstveni i originalni, te u isto vrijeme istražuju svoje emocije, promišljaju o životu i vrijednostima i kroz samorefleksiju upoznaju bolje sebe', navodi Ištuk.

Spomenuti proces pritom ne isključuje roditelje, štoviše, roditelji se kroz kreativnost mogu približiti svojoj djeci, razviti bolju međusobnu komunikaciju i osnažiti svoje odnose. Mogu plesati zajedno, pjevati, svirati, sudjelovati u umjetničkim radionicama slikanja ili modeliranja jer, kako kaže Ištuk, kreativnim stvaralaštvom raste samopouzdanje, povećava se i razina svijesti o sebi, svojim potrebama i vrijednostima.

'Ovisno o potrebama djeteta, umjetnost, odnosno kreativnost, pomaže da se ili odmaknu od problema i odmore se ili lakše suoče sa svojim traumama, mislima, osjećajima', objašnjava Ištuk.

Cedevita podržava klinCe kreativCe SOS Dječjeg sela

Konkretni savjeti o poticanju kreativnosti kod djece mogu se pronaći u Vodiču kreativnosti koji je Cedevita ove godine pripremila u suradnji s psihologom, a isti je oslikan i inspiriran crtežima djece iz SOS Dječjeg sela Hrvatska. Vodič je dostupan na edukativnoj platformi budidobrobudice.com.

Cedevita je, naime, nedavno pokrenula kampanju Budi TU. Budi CE. u sklopu koje podržava klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska. Početkom 2024. godine organizirane su kreativne umjetničke radionice na kojima su djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska pod vodstvom psihologica Gabrijele Ištuk i Leone Bortas Hetler, te uz stručno vodstvo ilustratorice Hane Tintor i dizajnera Marka Borote, naslikala predivne crteže i oduševili sve svojim kreativnim izričajem. Kreativnost je jedinstven medij za izražavanje dječjih osjećaja, posebice onih velikih koje nije uvijek lako izraziti riječima, a Cedevitina je radionica iznjedrila crteže koji odišu kreativnošću i emocijama. Kako bi ostali zauvijek zapamćeni, njihovi će radovi biti aplicirani na Cedevita čaše koje uz posebno izdanje Cedevite možete pronaći na svim prodajnim mjestima te odabirom omiljenog okusa možete podržati klinCE kreativCE SOS Dječjeg sela Hrvatska.

'Vodič kreativnosti je upravo to – vodič, alat, pomagalo i roditeljima i djeci kako bi mogli raditi na razvoju svoje kreativnosti. U ubrzanom životnom tempu roditeljima može biti pomoć kada nemaju vremena smišljati aktivnosti, a željeli bi ih isprobati s djecom ili da ona sama posvete određeno vrijeme kreativnom izražavanju. Nekada jednostavno ne znamo od kuda da krenemo, a Vodič kreativnosti je dobar početak za sve roditelje koji žele brinuti o vlastitom, kao i mentalnom zdravlju djece', navodi Ištuk.