Banane su omiljeno voće, a lako je shvatiti zašto – od smoothija pa do ukusnog kruha, ovo voće različite slastice čini neodoljivima. Iako ih često držimo na kuhinjskom pultu, tako da uvijek budu pri ruci dostupne za grickanje. No, gdje je najbolje čuvati ovo omiljeno voće – na kuhinjskom pultu ili u hladnjaku?
Jednostavno rečeno, banane biste trebali staviti u hladnjak tek nakon što dozriju onoliko koliko želite. Prema riječima stručnjaka, banane se mogu čuvati na kuhinjskom pultu dok ne sazriju, a zatim se mogu čuvati u hladnjaku još najmanje dva dana ili dok im kora ne pocrni.
Želite li bananama produljiti vijek postoji jednostavan trik - ogulite bananu kad je zrela i stavite je u vrećicu za zamrzavanje ili u hermetički zatvorenu posudu i trajat će do mjesec dana.
Vrijeme stavljanja u hladnjak je ključno
Sigurno ste primijetili da se banane u trgovinama ne drže u hladnjaku. Naime, ako banane stavite prerano u hladnjak to bi vrlo lako moglo dovesti do nekoliko promjena – banane bi mogle poprimiti gorak okus, promijeniti boju i na kraju ne sazrjeti do kraja.
Izbjegavajte banane s napuknutom korom
Posebnu pažnju obratite na one banane koje imaju veliki broj tamnih mrlja ili napuknuća na kori. Prema riječima stručnjaka, to bi moglo značiti da su već pokvarene ili da će se uskoro pokvariti. Osim toga, napuknuta kora na plodovima voća može omogućiti kontaminaciju različitim mikrobima. Također, bananu koja je pretežito crne boje, jako mekana ili ima neugodan miris preporučljivo je baciti.