Kad naučimo kako kuhati sa začinima i začinskim biljem, unosit ćemo manje soli i biti zdraviji, kaže nova studija
Tako je 55 volontera mjesec dana jelo hranu s manje soli, a znanstvenici su pratili unos sve hrane i pića. Ova je grupa uspjela smanjiti maksimalan unos od 3.450 mg dnevno na 1.656 mg.
U drugoj fazi, polovica volontera sudjelovala je u 20-tjednom pokusu s ciljem smanjenja unosa natrija na 1.500 mg dnevno uz pomoć začina i bilja. Druga polovica ispitanika trebala je samostalno smanjiti unos soli. Više od 60 posto sudionika imalo je visok krvni tlak, a gotovo petina dijabetes i višak kilograma.
Pokazalo se da je prva grupa konzumirala 966 mg natrija dnevno manje od grupe koja je samostalno kontrolirala unos soli.
Cheryl Anderson, voditeljica studije i izvanredna profesorica na Odsjeku za obitelj i preventivnu medicinu na Sveučilištu u San Diegu u Kaliforniji, rekla je za Daily Mail da učenje kuhanja pomaže u kontroli unosa hrane i uravnoteženijoj prehrani.