Clafoutis s trešnjama jedan je od jednostavnijih deserta. Tijesto okusom, ali i teksturom podsjeća na palačinke, a njegova priprema traje manje od pet minuta. Najviše vremena izgubit ćete na vađenje koštica iz trešanja
Tradicionalni clafoutis priprema se s trešnjama iz kojih nisu vađene koštice zato što one daju karakterističan bademast okus ovoj poznatoj francuskoj slastici.
No ukusan clafoutis može se napraviti i s otkoštenim trešnjama, a s pet do deset minuta potrošenih na vađenje koštica uštedjet ćete na nepotrebnom trošku u stomatološkoj ordinaciji.
Potrebni sastojci:
500 g trešanja
3 jaja
5 g maslaca + za premazivanje kalupa
200 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
90 g šećera
1 1/2 velika žlica brašna
mahuna vanilije
prstohvat soli
malo naribane korice limuna
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Zagrijete pećnicu na 180°C.
Operite trešnje i izvadite im koštice te ih u jednom sloju stavljajte u prethodno namašćenu posudu u kojoj ćete ih peći. Možete ih posuti žlicom smeđeg šećera ako nisu dovoljno slatke.
Zagrijte mlijeko i vrhnje te dodajte maslac da se rastopi. U zdjeli izmiješajte brašno, šećer, sol, limunovu koricu i vaniliju te dodajte jedno po jedno jaje stalno miješajući. U smjesu na kraju dodajte toplo mlijeko s maslacem te dobro izmiješajte i izlijte na trešnje.
Pecite 30-35 minuta na 180°C ili dok korica ne poprimi zlatnožutu boju.
Pospite još topli kolač šećerom u prahu.