Maštoviti i ne jako skupi pokloni za Božić uvijek su dobrodošli, a tko bi odolio ukusnim slasticama koje su nastale u vašoj kuhinji te su efektno zapakirane u kutijice i staklenke?
Sastojci:
Malo ulja
Jedna cijela i jedna trećina šalice procijeđenog soka od citrusa (pasterizirana naranča ili ružičasti grejp, crvena naranča, limeta ili limun)
3 šalice šećera u kristalima
2 žlice svježeg limunovog soka
Krupni šećer
17 dag tekućeg pektina
Priprema:
Protvan prekrijte plastičnom folijom otpornom na toplinu, a zatim preko folije nanesite malu količinu ulja te premažite cijelu površinu.
U lonac stavite sok od citrusa i tri šalice šećera te promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stalno i polako miješajući oko 20 minuta. Dok je smjesa još mekana, prije nego se stvrdne dodajte pektin, promiješajte i kuhajte još jednu minutu konstantno miješajući.
Lonac maknite sa štednjaka, dodajte limunov sok, promiješajte i odmah pretresite u pripremljeni protvan. Žele ostavite da se ohladi i stvrdne od jednog do jednog i pol sata.
Žele izrežite u željene oblike – kvadratiće, polumjesece, krugove, i pomoću folije izvadite iz protvana. Svaki žele uvaljajte u krupni šećer te nakon toga voćni žele stavite u kakvu zgodnu teglicu, staklenku ili prozirnu kutijicu te ukrasite zgodnom mašnom ili trakicom.
Sastojci:
Jedan ružičasti grejp
Dvije naranče
Dva limuna
3 cijele šalice šećera i jedna polovica šalice šećera
Priprema:
Razrežite koru na grejpu, narančama i limunima od vrha prema dnu, no nemojte rezati samo voće, samo koru. Koru grejpa razrežite na 6 jednakih dijelova, a naranče i limune na četiri. Prstima ogulite trakice kore. Nakon što ste s voća skinuli svu koru, unutarnji dio kore lagano očistite nožem kako bi uklonili eventualno preostalu membranu tako da bi bile debele 0,6 centimetara. Trakice odrežite tako da na sredini budu širine oko jednog centimetra, te zašiljenih vrhova.
Kore stavite u lonca, prekrijte hladnom vodom, ocjedite i postupak ponovite dva puta.
Nakon toga, u lonac stavite otprilike dvije i pol šalice vode te dvije i pol šalice šećera. Oprezno kuhajte, pazeći da se šećer otapa. Dodajte kore u lonac, smanjite vatru i lagano kuhajte povremeno miješajući sve do kore ne postanu gotovo prozirne,a sirup počine formirati veće mjehure. Cijeli taj postupak traje oko jednog i pol sata.
Ocijedite kore, a nastali sirup, ako želite, sačuvajte u neke druge svrhe. Kore stavite na papir za pečenje te ih ostavite da se ocijede preko noći.
Preostalu šalicu šećera stavite u zdjelu te kore uvaljate u šećer. Nakon toga kore ponovno stavite na čisti papir za pečenje te ostavite da se suše još jedan dan.
Kandirane kore možete zapakirati u zgodne teglice ili prozirne plastične kutijice s efektnim ukrasnim trakicama, a za potpuni efekt jednu polovicu kore možete umočiti i u otopljenu čokoladu.
Sol s citrusnim voćem
Bilo da kao dodatak soli koristite limun, limetu ili pak crvenu naranču, ovaj miks sa soli odlično paše uz kuhanu ribu ili pak salatu s nekoliko kapljica maslinovog ulja.
Sastojci:
Jedna šalica krupne soli
Tri žlice naribane citrusne korice (limun, limeta ili naranča)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte soli i naribanu koricu. Rukama dobro primiješajte i malo gnječite koricu kako bi pustila sok koji će sol upiti. Nakon toga, ostavite tijekom noći u nepoklopljenoj posudi da se dobro sol osuši. Kasnije sol stavite u zgodne teglice s maštovitim papirnatim čepovima, zavežite špagom ili trakama u boji, a možete nabaciti i kakvu zgodnu naljepnicu.
Sastojci:
Tri četvrtine šalice maslaca sobne temperature
2 čajne žličice šećera
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica curryja u prahu
Pola čajne žličica kumina
Pola čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
Jedna četvrtina čajne žličice kumina
Jedna četvrtina čajne žličice mljevene crve
Jedna četvrtina čajne žličice mljevene paprike
Jedna cijela i jedna četvrtina šalice brašna
Priprema:
U velikoj zdjeli lagano istucite maslac i šećer. Dodajte sol, curry u prahu, kumin, crni papar, kurkumu i crvenu papriku. Miješajte sve dok se svi sastojci dobro ne promiješaju. Uzmite mikser i smjesu promiješajte uz stjenke zdjele te postepeno dodajte brašno.
Na ravnu površinu stavite papir za pečenje te na njega stavite tijesto. Uz pobrašnjeni valjak za valjanje tijesta tijesto razvaljajte na pet centimetara širine te tridesetak centimetara duljine. Nakon toga tijesto zarolajte u papir za pečenje te ostavite da odstoj od jednog sata do dva dana.
Pećnicu zagrijete na 160 stupnjeva. Tijesto izrežite na kriške debljine oko šest milimetara. U protvan stavite papir za pečenje te kriške tijesta položite međusobno udaljene najmanje jedan centimetar. Kolačiće pecite oko 12 minuta te izvadite iz pećnice prije nego postanu smeđi. Ostavite da se ohlade.
Ušećereni i začinjeni orasi
Sastojci:
Jedna trećina šalice šećera
Tri četvrtine čajne žličice mljevene paprike
Polovica čajne žličice soli
Polovica čajne žličice korijandera
Jedna četvrtina čajne žličice cimeta
Jedan bjelanjak
Dvije čajne žličice biljnog ulja
Dvije šalice očišćenih oraha prepolovljenih na pola
Priprema:
U zdjeli pomiješajte šećer i začine. Umutite bjelanjak i dvije žličice biljnog ulja. Umiješajte dvije šalice oraha.
Orahe istresite u nauljenu teflonski protvan. Stavite u pećnicu te pecite na 150 stupnjeva oko 20-25 minuta sve dok orasi ne posmeđe i postanu hrskavi.
Ostavite da se ohlade pet minuta i tada uz pomoć velike lopatice iz izvadite iz protvana i ostavite da se potpuno ohlade. Ušećereni i začinjeni orasi mogu potrajati i do dva tjedna. Kao poklon ih stavite u kakvu zgodnu bočicu ili zdjelicu, umotajte, ukrasite mašnom ili trakicom.
Staklenka iznenađenja
Staklenke sa raznim sastojcima mogu biti odličan božićni pokloni. Tako na primjer u efektnu staklenu možete staviti sve sastojke u pravilnim omjerima za fini domaći krug, nalijepiti slatku naljepnicu te na njoj navesti upute pripremu. Ljubitelje slatkoga svakako će oduševiti domaće pripremljena topla čokolada s finim keksićima. Na isti način u staklenu stavite po redu sve sastojke kako bi i vizualno dobro izgledalo te na sam vrh stavite nekoliko ukusnih keksa. U staklenke se mogu pospremiti i sastojci za meksičku toplu čokoladu ili pak čokoladu s kavom.