Gulaš, odnosno mesno varivo, svoje podrijetlo, kako se smatra, vuče iz Mađarske, no danas se nalazi u mnogim kuhinjama svijeta
Legenda kaže kako ovo jelo zapravo potječe od pastira iz mađarske stepe koji su, kada su odlazili na odsluženje vojnog roka u Beč, sa sobom donosili svoj gulaš, koji se proširio diljem Europe, a kasnije i svijeta.
Ovo ukusno i zasitno jelo dolazi u bezbroj verzija, a sjajno se sljubljuje i s rižom, krumpirom, tjesteninom...
Gulaš se radi od mesa narezanog na kockice, najčešće govedine no strogih pravila nema - jednako je ukusan i s janjetinom, piletinom, mesom divljači...
Priprema:
Začinite i pobrašnite 1 kg junećeg mesa narezane na kockice, popržite na tavi, izvadite i stavite sa strane.
Ogulite i nasjeckajte 3 češnja češnjaka, 3 mrkve, 3 rajčice, 2 glavice luka i 1 crvenu papriku.
U istoj tavi na laganoj vatri pirjajte češnjak i luk. Dodajte 1 žlicu dobre slatke paprike i 1 ljutu papriku i dobro promiješajte da ne zagori. U tavu zatim dodajte mrkvu, rajčicu, crvenu papriku i kim i pržite nekoliko minuta.
Dodajte meso i dvije čaše crnog vina i pričekajte da alkohol ispari.
Podlijte vodom, dodajte par listova lovora i posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri oko 2-2,5 sata uz povremeno miješanje (možete dodati vode ako vidite da je potrebno).
Dodajte nasjeckani peršinom, a kao prilog poslužite: tjesteninu, krumpir, rižu...
I dobar tek!