Ima li što savršenije od okrepljujućih juha u ove hladne dane, a još je bolje što za njihovu pripremu uglavnom ne treba uložiti puno truda i vremena
Krumpir je namirnica koja se priprema na brojne načine, a osim kao ukusni prilog, može se prirediti i u obliku ukusne i zasitne juhe koju će rado jesti i najmlađi članovi vaše obitelji.
Savjet: Umjesto pilećeg temeljca, ako ga nemate slobodno možete iskoristiti i gotovu kocku za juhu, iako je domaći temeljac puno zdravija i hranjivija opcija.
Što je potrebno:
Oko kilogram krumpira
1 luk
3 srednje mrkve
2 celera
800 ml pilećeg temeljca
600 ml mlijeka
80 g maslaca
40 g brašna
Sol, papar
Priprema:
Krumpir prvo operite, ogulite i narežite na kockice. Luk, celer i mrkvu sitno nasjeckajte.
Luk i mrkvu kratko prodinstajte dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Nakon toga dodajte krumpir i celer, zalijte temeljcem i kuhajte 20-ak minuta.
U međuvremenu u tavi otopite maslac, dodajte brašno pa podlijte mlijekom. Kad se počne zgušnjavati, maknite s vatre.
Kad krumpiri omekšaju, pomiješajte ih s pripremljenim umakom. Kratko zagrijte i dobro izmiješajte.
Ukrasite po želji s hrskavom slaninom i kiselim vrhnjem. U slast!