Kome se još da provoditi sate uz pećnicu i nakuhavati nekoliko vrsta krema ne bi li se malo zasladio? Pronašli smo savršen recept za sve ljubitelje kokosa i sve one koji nisu pretjerano vješti u pripremi slastica, a obožavaju ih jesti. Kolač od kokosa, griza i dvije vrste čokolade idealan je odabir za dane kada vam se pothitno jede nešto slatko! Ovaj desert gotov je u svega 10 minuta, a nakon toga ga je dovoljno baciti u zamrzivač na pola sata i spreman je za posluživanje
Sastojci
- 300 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 2-3 vanilin šećera
- 6 žlica griza
- 80 g maslaca
- 130 g kokosa
- 60 g bijele čokolade
- Malo prepečenih lješnjaka/oraha/kikirikija
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuhanje
- 40 ml slatkog vrhnja
Priprema
1. U lonac dodajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa sve promiješajte i sačekajte da se mlijeko dobro zagrije.
2. Kad mlijeko provri dodajte griz i kuhajte još otprilike pet minuta, sve vrijeme miješajući pjenjačom.
3. Kad je griz kuhan dodajte maslac i kuhajte miješajući na srednjoj temperaturi, pazeći da ne zagori.
4. Dok je smjesa vruća dodajte kokos i promiješajte. Primijetit ćete da je smjesa tvrđa ali će miješanjem postati mekana.
5. Manji duguljadti kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i unutra raspodijelite smjesu. Pritisnite i zagladite žicom kako bi smjesa bila bez pukotina i zraka.
6. Istopite bijelu čokoladu zajedno sa žlicom ulja. Premažite njome smjesu u tankom sloju. Po vrhu posipajte mljeveni lješnjak/orah/kikiriki pa prelijte ostatkom bijele čokolade.
7. Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi (ili na 30 minuta u zamrzivač). Kolač potom prevrnite na tacnu i uklonite kalup.
8. Istopite crnu čokoladu u slatkom vrhnju koje ste prethodno zagrijali na štednjaku. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Prije posluživanja pustite kolač još sat ili dva u hladnjaku da se čokolada stegne.
U slast!