Kad se trebate fotkati i kažu vam 'ptičica' svoj osmijeh i zube instinktivno poželite skriti pa zbog toga uvijek ispadnete s čudnim grimasama na licu? Zubi koji nisu blistavo bijeli muče mnoge, no i taj ne tako rijedak problem može se riješiti
Kava, tamni čajevi, cigarete, slaba higijena usne šupljine i genetika – sve to mogu biti razlozi za nimalo dražestan osmijeh. Izbjeljivanje kod zubara i teška sredstva za izbjeljivanje zvuče previše agresivno, stoga isprobajte prirodne metode i trikove pomoću kojih će vam zubi izgledati bjelji.
Prirodni izbjeljivač
Pomiješajte pola žličice sode bikarbone i pola žličice soli te dodajte jednu kap esencijalnog ulja metvice. Četkicu za zube smočite pa na nju stavite nešto ove mješavine i četkajte. Soda polira gornji sloj zuba, a kemijska reakcija koja se stvara između ovih tvari izbjeljuje mrlje na zubima. Ipak, kako ne biste oštetili zube, nemojte to raditi češće od jednom tjedno.
Povrće i voće kao izbjeljivači
Neko od voća i povrća čisti i izbjeljuje naše zube, stoga ga treba što češće jesti. Neka na u vašem dnevnom meniju često budu jabuke, jagode, kruške, celer i mrkva.
Znate li za kaolin glinu?
Kaolin je bijela, fina glina bogata mineralima, podrijetlom iz jugoistočne Kine. Koristi se u izradi maski za lice i pudera, ali se može upotrijebiti i za izbjeljivanje zuba. 250 grama ove gline košta nešto manje od 40 kuna. Pomiješajte ovaj fini prah s nešto esencijalnog ulja od metvice te mješavinu nanesite na četkicu i trljajte. Slično kao i sa sodom bikarbonom – nije dobro prečesto četkati jer bi se zubi mogli oštetititi, najviše jednom tjedno.
Čuda vode
Voda je čudesan napitak, a osim što je najzdravija za cijeli organizam, dobra je i za uklanjanje mrlja sa zuba. Nakon jela mućkajte vodu u svojim ustima oko tridesetak sekundi. Ovako se hrana neće nakupljati na zubima i bit će bjelji i ljepši.
Mlijeko u kavi
Drugačije je ako pijete običnu crnu kavu ili u nju stavite malo mlijeka ili vrhnja, kaže američki stomatolog Thomas Connelly. Naime, dodavanjem ovih sastojaka u kavu mijenja se kemijska struktura kave koja se tada manje lijepi za zube i ne stvara naslage.
Još jedan dobar razlog za zelenje
Zeleno povrće poput špinata, kelja i brokule bogato je mineralima koji stvaraju film oko zuba te tako sprečavaju nastajanje naslaga.
Ne gaziranim pićima
Gazirana pića prepuna su šećera i vrlo lako stvaraju naslage na zubima, stoga ih izbjegavajte u širokom luku ili, ako ih baš morate piti, koristite slamku.
Trik s ružem za usne
Želite li da vam zubi izgledaju bjelje, koristite neki ruž za usne. Dobar izbor su plavkasti, crni, ljubičasti, jarkocrveni tonovi. Svjetliji ruževi, a posebice oni smećkasti, učinit će da zubi izgedaju još žući nego što jesu.