Sočni, prepuni maslaca, no lagani i ne pretjerano slatki, madlene (madeleines) su klasični francuski keksi koje vrijedi napraviti kod kuće. Sigurno nećete požaliti
Madlene su tradicionalni francuski kolačići koji se najčešće serviraju uz kavu ili čaj. Savršeno će odgovarati u ovo vrijeme kada pripremamo brojne slastice te biti sjajan dodatak blagdanskom stolu.
Potrebni sastojci:
- 150 g šećera
- 130 g omekšanog maslaca, plus još malo za namazati lim za pečenje
- 2 žličice limunove korice
- 3 velika jaja, odvojen bjelanjci od žumanjaka
- 170 g višenamjenskog brašna, plus još malo za pobrašniti lim za pečenje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- Šećer u prahu, za posluživanje (po želji)
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte 50 g šećera s omekšanim maslacem i limunovom korico, sve dok smjesa ne postane blijeda i pahuljasta, oko 3 minuta. Dodajte žumanjke i miksajte dok se sve potpuno ne sjedini. Staviti na stranu.
Bjelanjke stavite u veliku, čistu zdjelu. Pjenasto ih umutite te tijekom miksanja postepeno dodajte preostali šećera. Nakon dodavanja šećera nastavite miješati dok se ne stvore čvrsti vrhovi, oko 5 minuta. Otprilike 1/3 smjese od bjelanjaka dodajte u smjesu s maslacem kako biste je opustili.
U smjesu s maslacem dodajte preostalu smjesu umućenih bjelanjaka. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Lagano ručano miješajte, ne previše.
Dobiveno tijesto stavite na hlađenje, od dva do 24 sata.
Kada ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a zatim obilno maslacem namažite i pobrašnite kalupe za madeleines. Svaki kalup napunite tijestom do ¾, a zatim pecite 12 do 15 minuta dok kolačići ne postanu kupolasti i ne dobiju zlatno-smeđe rubove.
Nakon pečenja madeleines izvadite iz kalupa i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, a zatim po želji pospite šećerom u prahu i poslužite uz šalicu vrućeg čaja ili finu kavu.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA