ŠTO MANJE, TO BOLJE

Nije bitno odakle kalorije

30.01.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Ljudi koji žele izgubiti na težini zaklinju se u razne precizne režime prehrane koji im određuju točne omjere masnoća, ugljikohidrata i bjelančevina, ali čini se da je u mršavljenju sasvim nevažno odakle kalorije dolaze, samo da ih je manje, vidi se iz novoobjavljene američke studije

Istraživači koji su svoje zaključke objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition kažu kako nema razlike u gubitku težine ili smanjenju masnoga tkiva između četiriju dijeta koje se baziraju na različitim omjerima bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća.

'Glavni faktor gubitka težine bilo je pridržavanje dijete. Oni sudionici koji su se pridržavali gubili su više od onih koji nisu', kaže George Bray iz biomedicinskog istraživačkog centra Pennington iz Baton Rougea u Louisiani

Ranija istraživanja pokazala su da određene dijete, osobito one s malim unosom ugljikohidrata, funkcioniraju bolje od drugih, kaže Bray, ali znanstvenici nisu složni oko toga.

Bray i kolege nasumce su za nekoliko stotina debelih i pretilih odredili jednu od četiriju dijeta - prosječno bjelančevina, malo masnoća i mnogo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, malo masnoća i mnogo ugljikohidrata; prosječno bjelančevina, mnogo masnoća i malo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, mnogo masnoća i malo ugljikohidrata. Svaka dijeta dopuštala je najviše 750 kalorija na dan.

Rezultati su u svim grupama bili slični.