opako tržište

Nike se hvata za slamku spasa: Smijenjen je čelnik, a sve nade polažu se u veterana tvrtke

20.09.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Šef Nikea John Donahoe odstupit će sa pozicije sljedećeg mjeseca, ostavljajući mjesto veteranu tvrtke, Elliottu Hillu da preuzme njegovo mjesto kao čelnik najveće svjetske kompanije za sportsku odjeću. A te promjene odvijaju se usred žestoke konkurencije u sektoru maloprodaje

U priopćenju Nike je rekao da će se John Donahoe povući 13. listopada, te će ostati u ulozi savjetnika do početka sljedeće godine kako bi 'osigurao glatku tranziciju'. Potez je to za kojim Nike poseže kao za slamkom spasa uslijed velikih problema u poslovanju, pada cijeni dionica i nezadovoljnih kupaca te žestoke konkurencija koja ih gazi.

Povlačenje Johna Donahoea, povratak Elliotta Hilla

Kako piše BBC potražnja za Nike tenisicama na međunarodnim tržištima, kao što je Kina, pada, a cijena dionica tvrtke također bilježi pad. Međutim, zanimljivo je da su dionice porasle za više od 9 posto u trgovanje izvan uobičajenog radnog vremena burze, i to nakon objave da će se Elliott Hill vratiti u tvrtku.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia / Promo

John Donahoe bio je odgovoran za jačanje Nikeove online prisutnosti, kao i za povećanje prodaje izravno od kupaca umjesto partnerstva s drugim trgovinama na modnim ulicama ili u trgovačkim centrima. Pridružio se upravi tvrtke 2014. prije nego što je 2020. preuzeo ulogu izvršnog direktora.

Izazovan mandat

Njegov mandat bio je izazovan, obilježen velikim promjenama u maloprodajnom okruženju tijekom pandemije i naglim porastom inflacije u narednim godinama. Popularna tvrtka obuće također se suočila s jakom konkurencijom od novijih rivala kao što su On i Hoka, koje su neki analitičari opisali kao inovativnije i predvodnicima trenutnih trendova.

Nike se nadao da će novi proizvodi i marketinška kampanja povodom Olimpijskih igara u Parizu pomoći povratku kupaca toj robnoj marki. Ali u priopćenju objavljenom u četvrtak, rečeno je da su odbor i gospodin Donahoe'"odlučili da će se on povući sa svoje pozicije.'

'Postalo je jasno da je sada vrijeme za promjenu vodstva', rekao je Donahoe, dodajući da je Elliott Hill prava osoba za taj posao i da se veseli njegovom budućem uspjehu.

  • +10
Tenisice u stilu 90-ih Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Elliott Hill vraća se nakon četiri godine

Njegov nasljednik, Elliott Hill, povukao se iz tvrtke prije samo četiri godine nakon što je radio na brojnim višim vodećim pozicijama u Europi i SAD-u. Rekao je da se veseli ponovnom povezivanju sa zaposlenicima s kojima je surađivao u prošlosti.

'Zajedno s našim talentiranim timovima, radujem se isporuci odvažnih, inovativnih proizvoda koji nas izdvajaju na tržištu i osvajaju potrošače u godinama koje dolaze', istaknuo je.