'Polpette' su poznato talijansko jelo, ali svaka regija ima svoje tajne prema kojima priprema ovu mesnu deliciju
U nekim dijelovima zemlje mesne okruglice poslužuju se s tjesteninom, a u drugima samostalno. Ono što je zajedničko svim polpetama njihov je oblik koji podsjeća na loptice za golf te aromatičan okus začinskog bilja. Poznati hrvatski kuhar Branko Ognjenović od mljevenog mesa Pik Vrbovec priprema talijanske polpete koje su čisto savršenstvo.
Sastojci:
miješano mljeveno meso - 450 g
jaje – 1 komad
kruh – 2 šnite
sol – 20 g
papar – 10 g
peršin – 30 g
luk – 2 komada
ulje – 50 ml
sjeckana rajčica 240 g
češnjak – 30 g
peršin – 20 g
bosiljak – 30 g
ribani sir – 100 g
šećer – 50 g
Priprema
U posudu stavimo meso, dodamo kruh koji smo namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodamo sol, papar i sjeckani peršin. Sitno sjeckani luk prepržimo na ulju te dodamo u smjesu i sve dobro izmiješamo. Oblikujemo u male polpete te pržimo u tavici na malo masnoće.
Ostatak sitno sjeckanog luka prepržimo na ulju, dodamo češnjak rezan na listiće te začinimo šećerom, soli, paprom i dodamo rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao te ako je pregust, dodamo malo vode, svježi bosiljak i kratko prokuhamo. Umak izlijemo u vatrostalnu posudu te poslažemo prepečene polpete. Na svaku polpetu stavimo malo ribanog sira te stavimo u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Polpete izvadimo kada se sir rastopio i poprimio zlatnožutu boju. Serviramo uz prilog po izboru.