PROMJENA NAVIKA

Novi trend među bogatašima: Evo zašto milijunaši sve više unajmljuju kuće umjesto da ih kupuju

20.09.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Milijunaši sve više preferiraju unajmljivanje umjesto kupnje doma

Iako bi si bez sumnje vrlo lako mogli priuštiti kupnju luksuznih nekretnina, milijunaši se sve češće odlučuju za unajmljivanje.

Premda su naravno financije za veliku većinu Amerikanaca, ali ne samo njih, ono što sprječava dolazak do vlastite nekretnine, među iznimno bogatom elitom, kojoj novac nije nikakav problem, sad postoji posve novi trend - unajmljivanje, a ne kupnja.

U proteklih 15 godina broj kućanstava među pet posto najviše bogatih gotovo se udvostručio, izvijestio je Wall Street Journal na temelju ankete o potrošačkim financijama Feda.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog čega se to sad događa?

Visoke kamatne stope jedan su od razloga zbog kojih je unajmljivanje odjednom privlačno bogatoj eliti.

Također, za razliku od posjedovanja, najam rijetko dolazi s približno jednakim troškovima održavanja.

U novije vrijeme, između 2018. i 2022., broj kućanstava koja zarađuju više od 750.000 dolara, a koja i dalje biraju najam, popeo se na 10,5 posto u usporedbi sa 8,4 posto pet godina prije, objavio je The Wall Street Journal na temelju podataka iz popisa stanovništva.

Nadalje, vrijednosti nekretnina u SAD-u rekordno su visoke, ali novo izvješće ukazuje na potencijalni pad cijena kuća u više od 50 okruga, posebice u nekoliko saveznih država.

Što se tiče razloga zbog kojih se milijunaši odlučuju odreći kupnje, razlozi se kreću od visokih kamata, problema s pronalaženjem odgovarajuće nekretnine pa do toga da ne žele preuzeti odgovornost za probleme održavanja.

  • +8
Kuća Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Unique Vtour/Freeman Real Estate / MEGA / The Mega Agency / Profimedia, ˇdehoy! Agency / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'To je smiješan razgovor koji vodimo s puno naših klijenata koji kažu - pa toliko novca, a ne mogu pronaći kuću', kažu Ruthie Assouline, jedna od voditeljica agencije Douglas Elliman Real Estate, specijalizirane za luksuzne nekretnine.

Mnogi su milijunaši razočarani trenutno dostupnim stambenim fondom.

'U smislu cijene za vrijednost, ponuda je blizu nule', rekao je osnivač fintech startupa George Goognin o svom razočaranju trenutnom ponudom vrhunskih nekretnina, zbog čega je unajmio luksuzni stan s tri spavaće sobe na Manhattanu i plaća će vrtoglavih 19.000 dolara mjesečno.

U slučaju uspješnog direktora u području biotehnologije Aruna Dasa i njegove supruge, obitelj je uspjela pronaći nešto što im se svidjelo - divnu nekretninu s pet spavaćih soba na Rittenhouse Squareu u samom središtu Philadelphije, ali iscrpljujući proces preuređenja koji su poduzeli bio je pun neočekivanih troškova i kašnjenja.

Kao rezultat toga, na kraju su odlučili prodati tu kuću u nizu i unajmiti nešto u tom području.

'Počeli smo shvaćati veličinu pothvata koji je bio pred nama, ne samo u smislu financijskih sredstava, već vremena, truda i koordinacije... Radije želimo to utrošiti na vrijeme koje možemo provesti s djecom ili da nas dvoje skupa popijemo čašu vina', zaključio je on.