Popularna Nutella mnogima će uvijek biti jednostavno nezamjenjiva, ali što kažete na zdraviju alternativu koju možete spremiti sami kod kuće - dulce de leche
Najbliži opis dulce de leche bio bi marmelada od mlijeka i iako je na našim prostorima malo poznat, u Južnoj Americi odavno je uobičajena poslastica. Glavni su sastojci ovog slatkog namaza mlijeko i šećer, priprema nije komplicirana, ali iziskuje strpljenje.
Recept za dulce de leche
Ovaj se slatki namaz jako svidio i slavnom kuharu Jamieju Oliveru pa je na svojim kulinarskim stranicama objavio svoj recept s dodatkom cimeta. U originalu se namaz radi od mlijeka i šećera, a kako Jamie rado eksperimentira, dodao je cimet. Ako ga ne volite, izbjegnite cimet.
Sastojci:
1 litra mlijeka
200 grama šećera
1 štapić cimeta (opcionalno)
Priprema:
Sve sastojke stavite zajedno u jednu veliku tavu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Budući da se šećer rado lijepi za dno, morate imati strpljenja i svako malo miješati velikom žlicom ili kuhačom. Pustite da kuha deset minuta, a zatim maknite tavu s vatre.
Dodajte četvrtinu čajne žličice sode bikarbone. U tom će se trenutku sve zapjeniti, ali neka vas to ne zabrinjava. Vratite tavu na vatru i sada predstoji proces laganog kuhanja od sat vremena. Opet, važno je da svakih desetak minuta ili češće smjesu promiješate kako se ne bi lijepila. Po potrebi smanjite vatru, ali ne na najnižu temperaturu jer se neće dobro zgusnuti. Tijekom kuhanja, smjesa će poprimiti gušću teksturu i zlatnosmeđu boju. Kada se dovoljno zgusne, dulce de leche pustite da se ohladi pa prelijte u staklenku, poklopite i spremite.
Što se može s namazom dulce de leche
Kao zdravija alternativa omiljene Nutelle ovaj jednako kremast i sladak namaz može se mazati na kruh, stavljati kao glazura na kolače poput neodoljivih cupcakesa i naravno, mazati palačinke. A kada vas uhvati kriza, možete se zasladiti s nekoliko žličica.