Ukoliko vam nedostaje ideja što napraviti za lagan, ali fin i zdrav ručak, isprobajte piletinu sa šparogama i njoke s peršinom, uz koje možete poslužiti salatu od rajčica, luka i peršina
Bijelo pileće meso narezano na šnicle
Glavica luka
Malo mljevene crvene paprike (slatke)
Malo maslinovog ulja
4-5 šparoga
Sol, papar
Domaći ili kupljeni njoki
Svježi peršin
Priprema:
Marinirajte pileće bijelo meso (najbolje prsa) u ulju s lukom, solju, Vegetom i začinima po želji. Prije pečenja u svaki komad mesa utrljajte malo slatke crvene mljevene paprike.
Šparoge narežite na sitne kolutiće te na grubo isjeckajte luk. U tavicu stavite maslinovo ulje te na njega stavite na naglo peći piletinu (dobit će lijepu boju zbog crvene paprike).
Zajedno s mesom u tavicu stavite šparoge i luk (i soli i papra po želji) te sve skupa kratko pecite na tavici. Piletina će pustiti vodu pa će sve skupa biti dosta sočno. Kad je meso pečeno, poslužite ga s domaćim ili kupovnim njokima.
Domaće njoke možete napraviti od pola kilograma krumpira kuhanog u slanoj vodi, 250 g brašna, jednog jaja i jedne žlice ulja ili rastopljenog maslaca.
Njoke kuhajte u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Bilo da koristite domaće bilo kupljene njoke, aroma će im biti jako dobra ukoliko ih aromatizirate svježim peršinom.
Kad su njoki kuhani, procijedite ih i u vruće njoke umiješajte grubo nasjeckani peršin. Njoki će blago preuzeti aromu svježeg peršina.
Servirajte meso s njokima te pokupite s tavice komadiće zapečenih šparoga i luka te ih stavite preko mesa i preko njoka. Na kraju možete sve poprskati s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Uz ovo jelo možete poslužiti jednostavnu salatu od rajčica, luka i peršina. Rajčicu i luk narežete na sitno, posolite, posipajte nasjeckanim svježim peršinom i začinite bučinim uljem (ili maslinovim).
Recept za piletinu sa šparogama i njoke s peršinom poslala nam je Ksenija Cajzek iz Varaždina
Imate li svoje omiljene lagane ljetne recepte, svakako ih pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala (mlinac za sol, pregaču, majicu, šalicu, notes i anatomsku podlogu za miš).