kontroverzni trend

Oko ovih cipela uvijek se lome koplja: Obožavali ih ili prezirali, jedno je sigurno – opet su 'in'

09.10.2024 u 06:09

Bionic
Reading

Posljednjih sezona modnu scenu obilježava povratak gotovo zaboravljenih trendova, onih koji uvijek balansiraju na rubu gafa. Miu Miu se pokazao kao njihov velik predvodnik – na scenu je vratio plisirane suknje, balerinke i kitten sandale, a sada je došao red na još jedan trend koji ćete ili obožavati ili prezirati

Brend Miu Miu, kao predvoditelj vrućih trendova u posljednjih nekoliko sezona, učinio je cipele s otvorom na prstima istaknutim dijelom svoje revije za proljeće/ljeto 2025. Mnogi se još uvijek sjećaju njihovog uspjeha iz 2000-ih, a ako je suditi prema uspješnoj modnoj formuli koju primjenjuju, riječ je o trendu koji će preplaviti modnu scenu.

Kontroverzni model u novoj kolekciji Miu Miua

Miu Miu jedna je od najpopularnijih modnih kuća ovog trenutka - zauzima drugo mjesto na ljestvici najpoželjnijih brendova u drugom kvartalu godine, kako pokazuju podaci platforme Lyst. A ono što Pradina mlađa sestra diktira na modnoj pisti u rekordno kratkom roku pojavi se u ormarima trendseterica i zaljubljenica u modu, preplavi ulice modnih gradova, a zatim se nađe i na policama drugih brendova.

Izvor: Profimedia / Autor: Raw Image Ltd / Goff Photos / Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia / Promo

Stoga su mnogi bili uzbuđeni vidjevši obuću koju je Miuccia Prada uvrstila u kolekciju Miu Miua za sezonu proljeće/ljeto 2025. Većina modela izašla je na pistu noseći tzv. peep toes, odnosno cipele koje ostavljaju otkrivene prste zahvaljujući otvoru s prednje strane. A taj kontroverzni model bio je turbo moderan 2000-ih, iako su se i onda lomila koplja oko njega, da bi kasnije pao u zaborav i bio poguran u dubine modnih ormara.

Da stvar bude gora, Lotta Volkova, stilistica modne revije i jedna od najtraženijih u industriji, kombinirala ih je s grijačima za noge, vrativši uspomene na jedan od lookova s ​​početka stoljeća koji i danas mnogi ne mogu prigrliti.

Modni krik iz 2000-ih

Izgled cipela s otvorom na vrhu datira iz 1930-ih. Međutim uživale su posebnu pažnju tek desetljeće kasnije, kada su holivudske zvijezde poput Rite Hayworth i Marlene Dietrich fotografirane jedna pored druge u odijelima te s cipelama peep toe u kombinaciji s čarapama u boji. U 50-ima su one bile snažno vezane uz estetiku pin-upa i postale su simbol ženske senzualnosti, otkrivajući moćnu crvenu boju laka.

Sljedeća obavezna stanica na povijesnom putu ovih cipela su 2000-e jer su u tom razdoblju postale vrući hit, a nosili su ih svi, od slavnih dama do protagonistica street stylea.

Victoria Beckham bila je jedna od njegovih velikih ljubiteljica, a daleko nije bila ni kraljica Letizia, zbog koje je čak nastao izraz letizios te je označavao njezine omiljene cipele od kojih se u to vrijeme rijetko odvajala: model peep toe s petom i platformom nosila je u svim prilikama.

Peep toe već nose slavne dame

Osim brenda Miu Miu, ove godine su i slavne dame Jennifer Lopez, Demi Moore i Barbara Palvin pokazale cipele s otvorenim prstima, jasno nagovješćujući njihov povratak. Nema sumnje, sljedećim crvenim tepisima, modnim pistama i street style lookovima dominirat će jedan od najkontroverznijih trendova. Hoćete li mu se moći oduprijeti?

  • +2
Street style za vrijeme revije Miu Miua za proljeće/ljeto 2025. Izvor: Profimedia / Autor: Dede / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia