Oko pola žličice sušene crvene paprike može znatno pomoći prilikom kontroliranja apetita, pogotovo onima koji je ne konzumiraju redovito, sugeriraju američki znanstvenici
Richard Mattes, ugledni profesor na Sveučilištu Purdue i Mary-Jon Ludy, tvrdi da alkaloid kapsaicin,
koji paprici daje ljuti okus, može smanjiti osjećaj gladi i povećati trošenje kalorija.
U istraživanju koje je potrajalo šest tjedana sudjelovalo je 25 ljudi, od kojih se njih 13 izjasnilo kao ljubitelji začinjene i ljute hrane, dok njih 12 je reklo da preferira manje začinjenu hranu.
'Općenito, crvena paprika uzrokuje porast temperature tijela te ubrzava sagorijevanje većeg broja kalorija', kaže profesor Richard Mattes. Studija objavljena u časopisu Physiology & Behavior, pokazala je da oni koji rijetko konzumiraju crvenu papriku češće osjećaju glad te imaju jače izraženu želju za masnim, slanim i slatkim namirnicama.