SAVJET STRUČNJAKA

Ova je namirnica dobra zamjena za kruh u svakodnevnoj prehrani

Bionic
Reading

Bulgur je žitarica karakteristična za kuhinju Srednjeg istoka, na kojem se tradicionalno koristi u prehrani, a popularan je diljem svijeta zbog svoje teksture, ali i okusa

Bulgur je usitnjena pšenica koja je bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na rafiniranu, kod koje prilikom obrade dolazi do uklanjanja mnogih poželjnih sastojaka. Nizak udio masti, visok udio vlakana i bogatstvo minerala čine bulgur jako dobrim prehrambenim izborom.

On pritom smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca na način da netopljiva vlakna u njemu pomažu da hrana prođe puno brže kroz crijeva, reduciraju sekreciju žuči i tako smanjuju resorpciju triglicerida i kolesterola.

Ima visok udio kompleksnih ugljikohidrata, umjeren udio proteina i vrlo malo masti. U odnosu na druge žitarice, bulgur je bogatiji proteinima, čime daje produljeni osjećaj sitosti ako je u nerafiniranom stanju. Žitarice obično nisu bogate kalijem i željezom, no bulgur sadrži značajnu količinu da zadovolji dnevne energetske potrebe.

Bulgur je osobito bogat manganom, neophodnim za normalnu funkciju mozga i živčanog sustava, te magnezijem i kalcijem. Kao i pšenica, sadrži gluten pa ga osobe intolerantne na njega trebaju jesti u manjoj količini ili neko vrijeme u potpunosti izbjegavati.

Ovdje iz vlastite prakse želim naglasiti da nije samo bitna prisutnost glutena u namirnicama da izazove nepoželjne učinke na organizam, već i izvor (vrsta namirnice) kroz koju se gluten unosi.

Za većinu osoba bulgur predstavlja lakše probavljivu namirnicu, kratko se priprema i dobra je zamjena za kruh u svakodnevnoj prehrani. U ajurvedi se najviše preporučuje ljudima konstitucije Vata.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Rižoto od bulgura

Potrebni sastojci:

5 žlica maslinovog ulja
luk srednje veličine
3 češnja češnjaka
1,5 šalica kuhanog bulgura
poriluk, nasjeckan
2 šalice povrća (mrkva, grašak, šparoge)
150 g kozjeg sira
papar – crni u zrnu
umak od soje – oko 3 žlice
voda za podlijevanje

Način pripreme

Na maslinovu ulju pirjajte luk, češnjak i poriluk oko 3 minute, dodajte bulgur i vruću vodu da se prekrije te kuhajte oko 5 minuta.

Dodajte mladi grašak, narezane šparoge i mrkvu na ploškice, nastavite kuhati i podlijevati vrućom vodom još oko 8 minuta, dok se ne skuha odnosno dok ne postane mekan.

Na kraju dodajte kozji sir, papar i soja sos te sve dobro promiješajte.