Ukoliko ste ostali bez ideja kakav kolač pripremiti za Uskrs, s tortom Voćna fantazija sigurno nećete pogriješiti. Slasna, osvježavajuća i voćna – baš onakva kakva torta za Uskrs treba biti
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto I i tijesto III:
2 x 3 bjelanjka
2 x 7 dag šećera
2 x 7 dag kokosa
2 x 1,5 žlica brašna
Tijesto II:
3 bjelanjka
7 dag šećera
7 dag mljevenih badema
1,5 žlica brašna
Preljev:
18 žlice mlijeka
3 žlice Malibu likera (rum sa kokosom)
Krema I:
4 lista želatine
7 dag šećera
30 dag jagoda
3 dl slatkog vrhnja
1 vrećica vanilije
10 dag jagoda
Krema II:
4 lista želatine
7 dag šećera
20 dag borovnica
2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica vanilije
10 dag borovnica
Ukrašavanje:
5 dl slatkog vrhnja
2 učvršćivača za šlag
1 žličica žute boje
1 žličica zelene boje
Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Kalup za tortu (26 cm) obložiti papirom.
Za tijesto I: 3 bjelanjka sa par zrna soli čvrsto izraditi. Polako dodavati 7 dag šećera neprestano miješajući. 7 dag kokosa i 1,5 žlicu brašna izmiješati, dodati bjelanjcima i metlicom za snijeg oprezno izmiješati. Izliti u kalup, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit odvojiti od ruba, istresti na rešetku i papir oprezno odvojiti. Ostaviti da se hladi.
Za tijesto III: Postupak ponoviti kao za tijesto I.
Za tijesto II: 3 bjelanjka sa par zrna soli čvrsto izraditi. Polako dodavati 7 dag šećera neprestano miješajući. 7 dag mljevenih badema i 1,5 žlicu brašna izmiješati, dodati bjelanjcima i metlicom za snijeg oprezno izmiješati. Izliti u kalup, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit odvojiti od ruba, istresti na rešetku i papir oprezno odvojiti. Ostaviti da se hladi.
Preljev: Mlijeko i Malibu liker izmiješati.
Krema I: 4 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 7 dag šećera, 30 dag jagoda i 1 vrećicu vanilije u električnoj sjeckalici usitniti. 3 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi i zajedno sa 10 dag jagoda dodati kremi od jagoda i izmiješati lagano metlicom za snijeg. Želatinu ocijediti i zagrijati. Želatinu izmiješati prvo sa 2 žlice kreme a zatim povezati sa ostatkom kreme. Tijesto I staviti na tanjur i okolo rub kalupa. Tijesto izbosti čačkalicom, zatim preliti sa 7 žlica preljeva, te namazati sa 2/3 kreme od jagoda.
Za kremu II: 4 lista želatine omekšati u hladnoj vodi. 7 dag šećera, 1 vrećicu vanilije i 20 dag borovnica usitniti u električnoj sjeckalici. 2 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi i zajedno sa 10 dag borovnica dodati kremi od borovnica i izmiješati lagano sa metlicom za snijeg. Želatinu ocijediti i zagrijati. Želatinu izmiješati prvo sa 2 žlice kreme a zatim povezati sa ostatkom kreme od borovnica. Na kremu od jagoda staviti tijesto II, izbockati čačkalicom, preliti sa 7 žlica preljeva i premazati sa kremom II. Prekriti sa izbockanim tijestom III i preliti sa ostatkom preljeva. Premazati ostatkom kreme od jagoda (1/3). Tortu ostaviti preko noći da se hladi. 5 dl vrhnja zajedno sa 2 učvršćivača za šlag čvrsto izraditi. 2/3 šlaga izmiješati sa zelenom bojom a 1/3 šlaga sa žutom bojom. Nožem odvojiti rub kalupa i tortu premazati odozgor žutim šlagom a okolo i zvjezdice na torti zelenim šlagom. Ukrasiti čokoladnim jajima i čokoladnom figurom.