Kremasti mliječni kolač pravo je osvježenje za tople proljetne dane
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
za tijesto
čokolada za kuhanje: 200 g
maslac: 150 g
šećer: 150 g
jaja: 4
brašno: 50 g
PRELJEV:
umak od čokolade: 5 - 7 žlica
KREMA:
želatina: 7 listova
mlijeko: ½ l
vanilin šećer: 2 vrećice
bjelanjak: 4
sol
šećer: 120 g
slatko vrhnje: 200 g
ukrašavanje
čokolada za kuhanje: 50 g
maslac: 1 žlica
ulje: 1 žlica
Priprema:
Tijesto: Narezati čokoladu i zajedno s narezanim maslacem i 10 dag šećera miješajući otopiti na pari. Skloniti s pare i ostaviti da se malo ohladi. Pećnicu zagrijati na 160 °C. Dno kalupa za pečenje (20 x 30 cm) prekriti papirom za pečenje. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a njih čvrsto izraditi s malo soli. Preostali šećer (5 dag) polako sipati u snijeg od bjelanjaka i dalje miješajući. Žumanjke i brašno (ili orahe) naizmjenično dodavati mješavini čokolade, maslaca i šećera te dobro izmiješati. Čvrsti snijeg od bjelanjaka dodati masi i lagano umiješati metlicom za snijeg. Nikako ne mikserom!
Tijesto staviti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi. Oprezno odvojiti papir i hladan biskvit preliti čokoladnim umakom. Ako su rubovi tijesta malo podignuti, treba ih oprezno žlicom pritisnuti, odnosno izravnati tijesto.
Krema: Listove želatine namočiti u hladnoj vodi te zakuhati 2 dl mlijeka s vanilin šećerom. Želatinu ocijediti i staviti u mlijeko da se otopi. Dodati ostatak mlijeka, izmiješati i skloniti sa štednjaka. Staviti u veću zdjelu, zatim u hladnjak i pustiti da se krema počne stezati (ne smije biti jako stegnuta – na pola). Čvrsto izraditi bjelanjke i malo soli. Na kraju lagano sipati šećer, neprestano miješajući. Slatko vrhnje izraditi, ali ne do kraja, odnosno ne treba biti jako čvrsto, te dodati kremi od mlijeka i lagano umiješati metlicom za snijeg. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka, koji se također lagano umiješa metlicom za snijeg. Kremu istresti na kolač, izravnati i staviti u hladnjak oko dva sata da se hladi.
Ukrašavanje: Otopiti narezanu čokoladu, maslac i ulje na laganoj vatri ili u mikrovalnoj. Pustiti da se ohladi i ukrasiti kolač još uvijek tekućom čokoladom. Prije serviranja rezati oštrim nožem, svaki put umočenim u vrelu vodu, i to za svako rezanje.