Dan nakon krunidbe, u nedjelju 7. svibnja, diljem Ujedinjenog kraljevstva organizira se svečani ručak kao dio manifestacija koje uključuju krunidbene svečanosti. Svoje će mjesto na ručku svakako imati i quiche, jelo koje članovi kraljevske obitelji jako vole
Veliki ručak dio je tradicije koju kraljevska obitelj njeguje već dugi niz godina. Taj se dan diljem monarhije izlazi na ulice te svi stanovnici imaju priliku objedovati zajedno. Jača se duh zajedništva, pazi se na one koji se osjećaju usamljeno, a i njeguje se humanitarni karakter. Glavna kuma događanja je kraljica Camilla, a podršku projektu pruža cijela obitelj.
Kralj Charles III. i kraljica Camilla prepoznali su važnost ove manifestacije pa su je odlučili uključiti u krunidbene svečanosti. Tako će se diljem monarhije u nedjelju priređivati veliki ručak, a članovi obitelji otputovat će u različite dijelove monarhije kako bi proveli vrijeme s narodom.
Jedno od jela koje će sigurno biti posluženo je i quiche, a ovog recepta ne bi se posramili ni oni koji se brinu za menu kraljevskih svečanosti.
Duboki quiche s hrskavim, laganim tijestom i delikatnim okusima špinata, mahunarki i svježeg estragona - savršena ideja za ručak dok gledate prijenos programa svečane krunidbe u subotu.
Sastojci:
Tijesto
- 125 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 25 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 25 g svinjske masti
- 2 žlice mlijeka
- 1 blok od 250g gotovog prhkog tijesta
Punjenje
- 125 ml mlijeka
- 175 ml vrhnja za kuhanje
- 2 srednja jaja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg estragona
- Sol i papar
- 100 g ribanog cheddar sira,
- 180 g kuhanog špinata, sitno nasjeckanog
- 60 g kuhanog boba ili soje
Priprema:
1. Prosijte brašno i sol u zdjelu; dodajte masnoće i trljajte smjesu vršcima prstiju dok ne dobijete pješčanu teksturu poput krušnih mrvica.
2. Dodajte malo po malo mlijeka i sjedinite sastojke u tijesto.
3. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30-45 minuta
4. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u krug malo veći od vrha kalupa i debljine otprilike 5 mm.
5. Kalup obložiti tijestom pazeći da nema rupa jer bi smjesa mogla iscuriti. Pokrijte i ostavite još 30 minuta u hladnjaku.
6. Zagrijte pećnicu na 190°C, a zatim smanjite temperaturu na 160 i pecite tijesto 15 minuta.
7. Za to vrijeme pomiješajte mlijeko, vrhnje, jaja, začinsko bilje i začine.
8. Pospite 1/2 naribanog sira u pečenu podlogu, na vrh stavite nasjeckani špinat i bob te začinsko bilje, a zatim prelijte tekućom smjesom.
9. Ako je potrebno, lagano promiješajte smjesu kako biste bili sigurni da je nadjev ravnomjerno raspoređen, ali pazite da ne oštetite kalup za tijesto.
10. Pospite preostalim sirom. Stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta dok se ne stegne i postane lagano zlatne boje.