TA DIVNA FRITATA

Ovo ukusno talijansko jelo brzo je gotovo, a njegova je priprema laka i jednostavna

28.04.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Fritata je uvijek sjajno rješenje kad smo u žurbi, a ovo ukusno i jednostavno jelo talijanske kuhinje dolazi u brojnim varijantama

Fritata sa sirom, povrćem, šunkom... Varijante ovog popularnog jela na bazi jaja, sličnog omletu ili quicheu bez kore ili pak kajgani, bezbrojne su, a može biti savršen doručak te brzi ručak ili večera.

Poslužite je sa salatom ili kao samostalno jelo, nećete pogriješiti. Iznimno je ukusna kombinacija koja uključuje tikvice, slaninu i gorgonzolu.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • tikvica
  • poriluk
  • 150 g slanine u trakicama
  • 100 g sira gorgonzola
  • kapljica djevičanskog maslinovog ulja
  • sol, papar
  • kopar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Poriluk nasjeckajte, a tikvicu narežite na ploške.

U tavu stavite malo ulja da se zagrije. 'Zažutite' poriluk i, kad je gotov, dodajte slaninu narezanu na trakice, propirjajte i izvadite u zdjelu.

U istoj tavi lagano popržite ploške tikvica. U velikoj zdjeli razmutite jaja i začinite po želji.

Sve pomiješajte s povrćem i slaninom te dobiveno izlijte u vatrostalnu posudu.

Pecite osam minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC.

Otvorite pećnicu, dodajte nasjeckanu gorgonzolu i neka se peče još dvije minute.

Fritatu pažljivo izvadite iz pećnice. Poslužite je s aromatičnim začinskim biljem na vrhu, npr. koprom. I dobar tek!