Fritata je uvijek sjajno rješenje kad smo u žurbi, a ovo ukusno i jednostavno jelo talijanske kuhinje dolazi u brojnim varijantama
Fritata sa sirom, povrćem, šunkom... Varijante ovog popularnog jela na bazi jaja, sličnog omletu ili quicheu bez kore ili pak kajgani, bezbrojne su, a može biti savršen doručak te brzi ručak ili večera.
Poslužite je sa salatom ili kao samostalno jelo, nećete pogriješiti. Iznimno je ukusna kombinacija koja uključuje tikvice, slaninu i gorgonzolu.
Sastojci:
- 5 jaja
- tikvica
- poriluk
- 150 g slanine u trakicama
- 100 g sira gorgonzola
- kapljica djevičanskog maslinovog ulja
- sol, papar
- kopar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Poriluk nasjeckajte, a tikvicu narežite na ploške.
U tavu stavite malo ulja da se zagrije. 'Zažutite' poriluk i, kad je gotov, dodajte slaninu narezanu na trakice, propirjajte i izvadite u zdjelu.
U istoj tavi lagano popržite ploške tikvica. U velikoj zdjeli razmutite jaja i začinite po želji.
Sve pomiješajte s povrćem i slaninom te dobiveno izlijte u vatrostalnu posudu.
Pecite osam minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC.
Otvorite pećnicu, dodajte nasjeckanu gorgonzolu i neka se peče još dvije minute.
Fritatu pažljivo izvadite iz pećnice. Poslužite je s aromatičnim začinskim biljem na vrhu, npr. koprom. I dobar tek!