Kad smo u stisci s vremenom ili jednostavno nemamo ideje za pripremu ručka, uvijek dobrodošlo rješenje je tjestenina s nekim finim kremastim umakom
Što mislite o ukusnom spoju tjestenine, npr. pennama u prefinom umaku od piletine i gljiva?
Za ovaj brzopotezni recept možete iskoristiti i ostatke pečene piletine i bit će fantastičan, a ovoga puta tjesteninu ćemo skuhati s batacima, pilećom juhom i drugim sastojcima kako bi okus bio snažniji i bogatiji.
Sastojci:
300 g tjestenine tipa penne ili makaroni
crveni luk
250 g gljiva
4 pileća batka (bez kože i otkoštenih)
šalica ribanog parmezana
ekstra djevičansko maslinovo ulje
200 ml vrhnja za kuhanje
čaša bijelog vina
750 ml pileće juhe
češanj češnjaka
Priprema:
Ogulite češnjak i crveni luk te nasjeckajte na sitno tako da kad su kuhani budu gotovo neprimjetni. Očistite i ogulite gljive te narežite na četvrtine. Narežite piletinu na komade veličine zalogaja i popržite je u vatrostalnoj posudi s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kad je gotovo, izvadite. Dodajte još malo ulja i u istoj posudi u kojoj ste pekli piletinu propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Malo posolite. Dodajte čašu bijelog vina i pustite da alkohol ispari. Kuhajte oko pet minuta. Potom dodajte gljive i kuhajte još nekoliko minuta. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, pileću juhu i začinite po želji te pustite da lagano kuha.
Kad počne vriti, dodajte tjesteninu. Kuhajte polako oko 10-12 minuta.
Nakon toga dodajte naribani parmezan i polako promiješajte da se sve stopi, a on će zgusnuti umak. Maknite s vatre i ostavite da odstoji oko pet minuta. Dodajte piletinu i promiješajte da se sve sjedini. Poslužite vruće i pospite naribanim sirom po vrhu te s malo svježe nasjeckanog peršina ili vlasca. I dobar tek!