Kolač od mrkve jedan je od onih kojeg jedu i oni koji ne vole slatko, ali i oni koji mrze povrće. A Skandinavci imaju sjajan recept. Zove se Morotskaka i moramo priznati - Skandinavci itekako znaju što je dobro
Ako netko zna uživati u lijepim, proljetnim danima, onda su to Skandinavci. U prvim sunčanim danima u godini uživaju uz Morotskaku, odnosno tortu od mrkve koja odiše pravim švedskim štihom.
Skandinavci jednostavno znaju što je dobro
Od Skandinavaca se može pun naučiti. Nije važno radi li se o modi, dizajnu interijera, stilu života, serijama ili hrani: skandinavski stil je popularan diljem svijeta. A sada dokazuju i da imaju sjajne deserte. Ovaj kolač Skandinavci tradicionalno peku u proljeće, najčešće za posebne prigode i svečane prilike kada se okupljaju svi oko stil te predstavlja sastavi dio omiljene im Fike.
Idealna uz kavu ili čaj, ova torta je pahuljasta, slatka i sočna. Osvaja na prvi zalogaj i valja biti na oprezu – lako izaziva ovisnost. Naime, jednom kada je probate teško ćete odoljet ne dodati na tanjur još jedan komadić.
Potrebni sastojci:
- 3 jaja
- 100 grama šećera od trske
- 250 g pirovog integralnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 150 g mljevenih badema
- 100 grama maslaca
- 120 g pirea od jabuka
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice kardamoma
- 200 grama mrkve
Za preljev:
- 300 grama krem sira
- 1 žličica meda
- ½ naranče
- bademi
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja sa šećerom i miješajte sve dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe te promiješajte.
Malo zagrijte masla, u mikrovalnoj ili u lončiću. Pomiješajte s pireom od jabuka i dodajte cimet i kardamom. Potom smjesu pomiješajte s ostatkom tijesta i dobro miješajte sve dok ne dobijete homogen smjesu.
Mrkvu ogulite i naribajte pomoću ribeža. Zatim naribanu mrkvu dodajte u zdjelu i dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite kalup za kruh. Ulijte tijesto u kalup i pecite oko 40 minuta.
Dok je kolač u pećnici, možete pripremiti glazuru. Krem sir pomiješajte s medom i sokom od polovice naranče. Preljev spremite u hladnjak dok torta ne bude gotova.
Kada je kolač pečen, ostavite ga da se do kraja ohladi. Na kraju rasporedite glazuru po vrhu i ukrasite komadićima badema.