NEOBIČNI UKRASI

Ovako neobičnu kuću sigurno nikada niste vidjeli

25.03.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Moderni obiteljski dom koji nosi naziv The Garden Tree House nalazi se u Japanu i u prvi tren ničim ne privlači pažnju, no samo jedan pogled na njegovu unutrašnjost otkriva kako je ovaj dom doista neobičan

Kuća nazvana The Garden Tree House djelo je japanskog arhitektonskog studija Hironaka Ogawa & Associates. Gledan izvana, ovaj dom djeluje posve uobičajeno i nimalo posebno. Modernog dizajna, ravnog i urednog pročelja te okružena zen vrtom, ova kuća u svom interijeru skriva pravo iznenađenje.

Naime, cijelu unutrašnjost krase stabla koja se protežu od poda do stropa te osim vizualne funkcije, imaju i onu praktičnu kao potporni stupovi. Kako navode arhitekti, ta stabla su imala posebnu sentimentalnu vrijednost za vlasnike kuće te su ih odlučili integrirati u samu strukturu kuće. Arhitektima je taj zadatak bio pravi izazov, a vlasnici kuće su itekako zadovoljni rezultatom u kojemu upravo drveće ima glavnu dizajnersku ulogu u kući.


Stabla, koja su se nalazila na obiteljskom posjedu dulje od 35 godina, odrezana su s granama, stavljena na sušenje nekoliko tjedana, a zatim integrirana u strukturu kuće kao potporni stupovi te i više nego efektni ukras u dnevnom boravku, kuhinji i blagovaonici. U cijeloj kući prevladava bazna bijela boja, a svaki kutak ovog doma odiše svježinom i urednošću. Prepoznatljiv japanski minimalizam je naglašen malim brojem komada posve neupadljivog namještaja u prirodnoj smeđoj boji. Prostranost i velika količina dnevnoga svjetla naglašavju svježinu i mir, a upečatljiv detalj je i zaobljeni zid koji stvara dojam protočnosti.