Pileće meso najpametnije je zamrznuti čim ga kupite jer je to način na koji možete izbjeći trovanje hranom
Ako želite izbjeći trovanje hranom, bilo bi dobro da zamrznete pileće meso, a potom ga odmrznete neposredno prije upotrebe. Šest od deset pilića koji se prodaju u supermarketima sadržava potencijalno opasne bakterije koje narušavaju zdravlje više od pola milijuna ljudi tijekom godina.
Proizvođači hrane, ali i oni koji se bave njezinim nadzorom, već desetljećima znaju da se kamiplobakter – skupina bakterija koja izaziva trovanje - veže uz pileće meso.
Engleska organizacija za javno zdravstvo uputila je preporuku svim građanima da moraju voditi računa o svojemu zdravlju i to na način da odmah zamrznu pileće meso nakon kupovine te da ga odmrznu neposredno prije pripreme jela.
Zamrzavanje piletine, pojašnjavaju stručnjaci, dodatno štiti meso od razvijanja i širenja bakterija štetnih za ljudski organizam. 'Vjerujemo da zamrzavanje smanjuje prisutnost kampilobaktera za 90 posto', istaknula je dr. Frieda Jorgensen.
Sve ove informacije služe za podizanje svjesnosti građana o važnosti zaštite zdravlja od trovanja i nije im svrha širiti paniku. Piletinu jedemo već godinama, napominju stručnjaci, i najčešće nema nikakvih problema. Ipak, treba biti oprezan i preventivno djelovati u svrhu vlastite dobrobiti.