Krumpir kao prilog odličan je izbor kada pripremate obrok za više ljudi, a uz to donosi obilje zdravstvenih dobrobiti i savršeno se slaže s raznim kombinacijama jela. Da, pečeni krumpir može biti jednostavan i slastan prilog - ako znate što radite
Pripremanje krumpira koji iz pećnice izlazi s neodoljivo hrskavom koricom i pahuljastom unutrašnjosti je egzaktna znanost. Baš poput druge popularne utješne i sočne hrane, priprema savršeno hrskavog pečenog krumpira više je stvar tehnike nego pronalaženja otmjenih sastojaka ili opreme. Niste sigurni odakle početi? Slijedite ove jednostavne korake i pripremite najbolji hrskavi krumpir – vjerujte, tražit će se porcija više.
Prvi korak je izbor dobre sorte krumpira
Postoji preko 100 sorti krumpira, a vrlo je važna vrsta koju odaberete za pečenje. Tako, naprimjer, Russets i Yukon Golds dobivaju hrskavu koricu prilikom pečenja, a njihova unutrašnjost ima pahuljastu i kremastu teksturu. Idaho i crveni krumpir također su puni škroba, što je dobro za pečenje. Voštanije sorte (poput Dutch Cream i Kipfler) sadrže više vlage, pa neće biti dobri za to.
Narežite krumpire na komade
Umjesto da ih režete na komadiće, veći komadi krumpira bolji su izbor kada želite postići slasni kontrast između mekane sredine i hrskave vanjske strane. Većim nožem narežite krumpir na velike komade tako da ga prvo prerežete na pola, a zatim (s prerezanom stranom prema dolje) još jednom na pola.
Krumpir prvo prokuhajte
Kuhanje pomaže omekšati unutrašnjost krumpira prije nego počne pečenje, a ovim korakom izbjeći ćete da vam zagori vanjski dio u strahu da će unutrašnjost ostati nedovoljno pečena. Kuhajte komade krumpira osam do deset minuta, tako neće biti potpuno kuhani, ali će biti spremni za sljedeći korak. Najbolji način da to provjerite je zabadanje noža u krumpir - ako naiđete na mali otpor (a vilica ne prođe odmah glatko kroz njega), gotovi ste s kuhanjem.
Dobro ocijedite
Nakon kuhanja krumpire dobro ocijedite tako da ih s kipućom vodom izlijete u cjedilo. Ostavite ih da malo odstoje u cjedilu tako da se osuše na pari prije nego što ih stavite u pećnicu.
Pecite na višoj temperaturi
Idealna temperatura pećnice za pečenje krumpira je od 220 do 230 stupnjeva. Ako vaša pećnica ima postavku konvekcije, iskoristite je. Ta temperatura pomoći će da krumpir postane hrskaviji i ravnomjernije pečen. No dobro je imati na umu da će konvekcijski ventilator koji cirkulira vrući zrak povećati temperaturu pa je u tom slučaju postavite bliže 200 stupnjeva.
Zagrijte posudu za pečenje
Prethodno zagrijavanje posude za pečenje pomaže da vanjska strana komadića krumpira odmah postane lijepa i hrskava, tako da je manja vjerojatnost da ćete ih prepeći. Ovaj dodatni korak prilično je jednostavan. Kad zagrijete pećnicu, stavite u nju praznu posudu za pečenje. Kad se krumpir ocijedi, pažljivo izvadite posudu iz pećnice i stavite ga u nju.
Nemojte pretrpavati posudu za pečenje
Pažljivo rasporedite krumpire u jednom sloju na prethodno zagrijani lim za pečenje s dovoljno prostora da se toplina iz pećnice ravnomjerno rasporedi. Niti jedan komad krumpira ne smije biti jedan na drugom, ali je u redu ako se nekoliko njih dodiruje.
Protresite ih nekoliko puta
Pričekajte otprilike 20 minuta da bi krumpiri bili manje lomljivi, zatim ih okrenite ili protresite po limu (to će osigurati ravnomjerno pečenje) svakih 25 minuta. Ako se zalijepe, tankom metalnom lopaticom nježno ih premjestite.
Prethodno propirjajte češnjak i začinsko bilje
Ovo je mali bonus savjet za one koji pečenim krumpirima vole dodavati arome, a posebno su popularni češnjak i ružmarin. Kako ne biste završili s okusom zagorjelog češnjaka, pirjajte ga mljevenog sa začinskim biljem samo dok ne počne poprimati zlatnu boju. Nakon toga iscijedite ulje na kojem se pripremao. Na ovaj način možete dodati aromatizirano ulje i dobiti slasnu aromu svojih savršeno hrskavih krumpira kada su gotovi.