Nemate ideju za ručak? Možda vam se svidi neobičan spoj sočnog lososa i zdrave mahunarke bogatog okusa, leće, čija je vrijednost samo 440 kalorija
Losos i leća sadržavaju bezbroj vrlo korisnih nutritijenata, a njihov je spoj osim što je energetski vrijedna namirnica, prava rapsodija za nepce.
Iako je unazad nekoliko godina, leća od prezrene mahunarke postala česta na mnogim jelovnicima, još uvijek je za mnoge velike nepoznanica unatoč svojim brojnim vrijednostima.
Leća ima visoku koncentraciju B vitamina i velike količine ugljikohidrata što je ćini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe. Losos osim što je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, sadrži značajne količine važnih nutrijenata, poput kalija, tiamina, vitamina B6 i B12 ili riboflavina, pa ga nutricionisti preporučuju svima onima koji paze na prehranu.
UBOJICE MASNIH NASLAGA
Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje
Dakle, nema razloga da je češće ne uključimo na svoj jelovnik, a u kombinaciji s lososom, radi se o jelu nezaboravnog okusa koje će zadovoljiti sve ukuse.
Sastojci:
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 1 mrkva, oguljena i na kockice
- polovica žutog luka isjeckanog na kockice
- 2 zgnječena češnja češnjaka, mljevena
- 1 šalica suhe leće
- 3 šalice pileće juhe ili vode
- 2 lista lovora
- 2 žličice crvenog vinskog octa
- Sol i crni papar po okusu
- 4 fileta lososa
- 2 čajne žličice senfa Dijon
- 2 čajne žličice smeđeg šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih, a maslinovo ulje zagrijte u srednjoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte mrkvu, luk i češnjak i pirjajte 5 do 7 minuta, dok ne postanu mekani i lagano porumene. Dodajte leću, juhu i lovor. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok leća ne postane meka i tekućina se uglavnom ispari. Prije posluživanja dodajte ocat, začinite sa soli i paprom te naravno maknite lovorov list.
Dok se leća lagano krčka, bacite se na pripremu lososa. Filete prethodno posolite i popaprite. Kombinirajte senf i smeđi šećer u posudi za miješanje i ravnomjerno rasporedite preko fileta lososa.
Stavite losos na lim za pečenje i stavite ga na gornju policu pećnice. Pecite 8 do 10 minuta, dok se losos ne porumeni.
Leću podijelite između 4 tanjura ili zdjele za tjesteninu te na svaku porciju stavite komad lososa.