top 10

Ovo su hoteli koji prednjače na listi najboljih 50 na svijetu

28.09.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Kako se godina polako primiče kraju, počinju se nizati liste najboljega u 2024., pa tako i u turističkoj industriji. Prije nekoliko dana u Londonu je tako obznanjen popis 50 najboljih svjetskih hotela, na kojem je primat pripao relativno novoj uzdanici iz jugoistočne Azije, hotelu Capella u Bangkoku otvorenom 2020.

Naravno, ovakvih lista ima mnoštvo, no ova je ipak nešto posebnija jer dolazi od organizacije 50Best, koja je veliki ugled stekla dijeleći priznanja najboljim restoranima, barovima, turističkim iskustvima... Uostalom, i u ovoj rubrici često predstavljamo restorane koje su nagrađivali, ponekad i s većim odjekom od Michelinovih zvjezdica. Ovo je tek druga godina liste 50 najboljih hotela koju cjelovito i detaljno možete proučiti na stranicama organizacije, no brojni važni svjetski mediji 'trznuli' su na nagrade dodijeljene u Londonu.

Među nagrađenima izrazita je dominacija azijskih hotela, u prvih deset čak ih je osam, uz dva europska. Od svih 50, pak, s najvećeg kontinenta ih je 19, iz Europe 13, iz obiju Amerika 10, a iz Afrike i Oceanije po četiri. Bangkok se na listi definitivno promaknuo u jednu od hotelskih prijestolnica svijeta, sa čak četiri u Top 50, uz Capellu tu su Mandarin Oriental (12.), Four Seasons Bangkok (14.) i The Siam na 26. mjestu. A najboljih deset zaslužuju posebno predstavljanje.

Capella Bangkok nije imao baš sretan početak, otvoreni su 2020., da bi odmah potom pandemija cijelu turističku djelatnost bacila na koljena. No, sada je taj hotel na rijeci Chao Praya u glavnom gradu Tajlanda uzletio na vrh. Hotel ima 101 sobu, no ono što ih izdvaja od drugih su vile uz obalu rijeke od kojih svaka ima privatni vrt i manji bazen, sve skupa u najstarijoj četvrti Bangkoka. Kako ističu, željeli su gostima pružiti zen iskustvo s vrtovima i drvećem koje je puno ptica.

Na drugo mjesto potisnut je lanjski pobjednik, Passalacqua u Moltrasiu na talijanskom jezeru Como. Ovaj superluksuzni boutique hotel (prema pravilima 50Best to su hoteli s manje od 50 soba i izvan velikih lanaca) smješten je u vili iz 18. stoljeća koja je nekad bila rezidencija pape Inocentija XI. Brojni su uglednici prošli kroz ovaj hotel u povijesti, a danas je u vlasništvu obitelji De Santis. U hotelu su samo 24 sobe, a okružen je spektakularnim terasastim vrtovima.

Treći je Rosewood Hong Kong, sedmi azijski hotel grupacije Rosewood, smješten u neboderu od 65 katova koji je postao jedna od prepoznatljivijih točaka Hong Konga i njegove luke Victoria. Hotel je naizgled minimalistički dizajniran, no nudi izniman i elegantni luksuz, sa zidovima prekrivenim djelima važnih suvremenih umjetnika poput Damiena Hirsta ili Henryja Moorea. Hotel ima 413 soba i čak 11 restorana s vrhunskom kuhinjom.

Slijedi na četvrtom mjestu pariški Cheval BLanc, smješten uz slavni Pont Neuf. Dio je i uzdanica hotelskog ogranka grupacije LVMH, dakle iz obitelji Louis Vuitton, a smješten je u secesijskoj građevini kojoj je preuređenjem usađen suvremeniji štih. Ima ukupno 72 sobe, od čega je 46 apartmana, s pogledom na Seinu, a poseban adut su i četiri restorana među kojima je Plénitude s tri Michelinove zvjezdice.

The Upper House iz Hong Konga na petom je mjestu s tamošnjih 117 soba u zgradi koju krasi doslovno brutalistička fasada, da bi goste u unutrašnjosti dočekala impresivna kolekcija od više od 400 umjetničkih djela. Svaka soba velika je poput prosječnog stana u Hong Kongu, nude izniman mir uz vrhunsku kuhinju.

Singapurski Raffles je šesti, podsjetnik na zlatna doba putovanja, smješten u neorenesansnoj zgradi izgrađenoj davne 1899., inače prvoj zgradi u Singapuru koja je imala električnu rasvjetu i ventilatore. Danas je to vrlo luksuzan hotel sa 115 velikih soba, vrtovima koji zauzimaju polovicu imanja, bazenom na krovu i vrhunskih gastronomskim i barskim sadržajima, među kojima je popularan Writers Bar za goste s literarnim sklonostima.

Aman Tokyo (7. mjesto) prvi je gradski hotel iz lanca Aman, i premda je izgrađen u srcu megalopolisa poput Tokija nudi mir i ničim pomućeni luksuz. Svaka soba u zgradi od 38 katova nudi mnogo više od uobičajenog hotelskog smještaja, s jakim utjecajem tradicionalnog japanskog dizajna prostora i namještaja. Ne treba ni spominjati da je gastronomska ponuda vrhunska.

Soneva Fushi na Maldivima, plasiran na 8. mjesto, poznat je po jedinstvenom običaju i filozofiji: svaki gost koji stigne hidroavionom, i bude u resort prebačen gliserom, pri dolasku skida obuću koju dobije natrag prilikom odlaska. Svaki detalj u Soneva Fushiju usmjeren je potpunom opuštanju i zaboravljanju na svakodnevni život. Ljetovalište je smješteno na jedan od atola na sjeveru Maldiva, i može mu se pristupiti samo 40-minutnim letom hidroavionom. Tamo su ukupno 63 vile, svaka s 24-satnom uslugom, i diskrecijom koja čini da zaboravite da tamo ima još gostiju. Važan element za današnje turiste je i posvećenost očuvanju okoliša, posebno koraljnih 'naselja'.

Atlantis The Royal u Dubaiju deveti je na Top50 listi, i predstavlja istinsko čudo arhitekture i graditeljstva, kao i toliko toga drugoga u ovoj naftnoj metropoli. Sve je u tom hotelu golemo i raskošno, od spektakularne velike zgrade do skoro 800 soba, 17 restorana i barova, 17 vrhunskih trgovina, golemim wellnessom i čak 90 bazena, uključujući onaj na vrhu 'nebeskog mosta'. Ukratko, istinsko iskustvo Dubaija, grada u kojem očito ništa nije nemoguće izgraditi.

Desetoplasirani resort Nihi Sumba istinski je otočni raj, smješten u uglavnom netaknutoj džungli na udaljenoj obali Sumbe u istočnoj Indoneziji, u blizini nacionalnog parka Komodo i oko sat vremena leta od Balija. U resortu je 27 vila, čiji je dizajn inspiriran lokalnom gradnjom sa šiljastim krovovima, a pod brdom na kojem je izgrađen nalazi se jedna od najpoznatijih surferskih lokacija na svijetu Occy's Left. I, kao posebna poslastica, resort ima cijelo krdo konja koji se mogu unajmiti za jahanje po okolnoj prekrasnoj prirodi. Nihi Sumba je, inače, u istom izboru proglašen najboljim plažnim hotelom na svijetu.

Inače, osim liste najboljih 50, organizacija 50 Best podijelila je i niz pojedinačnih nagrada u raznim kategorijama, pa je zanimljivo vidjeti i te hotelske zvijezde.