Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
3 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
Krema:
50 dag nektarina
5 - 7 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2,5 dl slatkog vrhnja
1 – 2 žlice soka od limuna
6 listova želatine
3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
2 nektarine
Premaz:
3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
10 dag bijele čokolade za kuhanje
4 – 5 žlica slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
5 dag tamne čokolade za kuhanje
292257,291288,289529,288522
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za tijesto: Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati.
Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žličice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.
Za kremu: Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim sa ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati.
Dvije nektarine oguliti i na kriške narezati. Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarina staviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Premaz: Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu čokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati.
Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.
Savjet: Od preostale kreme, biskvita i nektarini složiti kremu u čaši a ostatak biskvita izmrviti i upotrijebiti za drugu tortu.