Iako bismo trebali jesti samo kada smo gladni, često se događa da grickamo bez posebnog razloga ili zato što nam je određena hrana ukusna
Jedenje bez razloga ili koja kriška pizze više zato što ju obožavamo lako nas može dovesti do viška kilograma, pišeHuffington Post. Ukoliko svaki put kada nam dođe želja nešto gricnemo bez razmišljanja, brzo možemo očekivati naslage na trbuhu, a traperice će postati pretijesne. U takvom slučaju prvo dobro promislimo jesmo li stvarno gladni i što želimo pojesti. Ako zaključite da nije u pitanju glad, smislite nešto drugo čime ćete odvratiti misli od hrane.
Evo i nekoliko trikova kako da sami sebe lakše kontroliramo i hranimo se pametnije.
Koristite veliku vilicu
Studija objavljena u Journal of Consumer Research kaže da su ljudi s velikim vilicama u restoranima pojeli manje hrane od onih koji su koristili manji pribor za jelo. Moguće objašnjenje je da se ljudima s manjim priborom za jelo činilo da im sporo ide ili nisu dovoljno pojeli pa su nastavili jesti iako su bili siti, pisao je Times
Istraživanje na institutu tehnologije Georgia ukazuje da 31 posto ljudi radije koristi veliku zdjelicu za sladoled. Tako pojedu i više sladoleda pa bi ga bilo pametno servirati u manje zdjelice, piše ScienceDaily
Redovno spavajte
Sveučilište Columbia vršilo je istraživanje koliko nedostatak sna utječe na apetit. Žene koje su spavale samo četiri sata, idući su dan pojele 329 kalorija više nego prethodni, kada su spavale devet sati. Muškarci su pojeli 263 kalorije više. Izgleda da se lakše kontroliramo ako smo odmorniji.
Pazite gdje jedete
Velik utjecaj na količinu hrane koju ćete pojesti ima mjesto gdje jedete, kaže studija jednog sveučilišta u Kaliforniji. Ispitanici koji primjerice nisu veliki ljubitelji kokica ipak su pojeli više no obično dok su bili u kinu.
'Ponekad snaga volje nije dovoljna i moramo razmišljati dok jedemo te prevariti mozak', rekao je jedan od istraživača David Neal.
Sakrijte grickalice i brzu hranu
Kada posežemo za hranom, prije ćemo uzeti prvo što nam se nađe u vidnom polju, potvrđuje studija koju su radili na Sveučilištu Cornell. Za usporedbu su uzeli fotografije hrane iz sto kuhinja i tražili vlasnike da bilježe koju hranu uzimaju. Zatim su im premještali hranu i uvidjeli da su uzimali ono što je bilo bliže. Stoga nezdravu hranu stavite u dno ormarića.
Jedite krivom rukom
Manje ćete hrane pojesti ako jedete rukom koja nije dominantna, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin. Istraživanje je bilo povezano s onim o količinama pojedenih kokica u kinu. Oni koji su jeli suprotnom rukom, pojeli su 30 posto kokica manje, piše CNN