Osim dobro poznatih uobičajenih uzročnika neugodnih mirisa poput češnjaka i luka te začina, i hrana poput crvenog mesa i ribe može izazvati sličan efekt
Jeste li i vi primijetili da začinjen obrok ili namirnica intenzivnog mirisa može učiniti da vam tijelo odjednom dobije neugodan miris?
Ne morate biti Sherlock Holmes da zaključite kako će guštanje u ukusnom kruhu s češnjakom ili u juhi od luka itekako utjecati na dah, no jeste li znali da i druge namirnice mogu utjecati na miris tijela?
Znoj je povezan s tjelesnim mirisom, ali postoji razlog zbog kojeg ćete ga često osjećati u području ispod pazuha i na preponama - to je zato što su ondje smještene apokrine žlijezde znojnice, a povezane su s folikulima dlaka. Kada se znoj iz ovih žlijezda pomiješa s bakterijama na površini kože, stvaraju se mirisi koji nisu baš ugodni.
Oni se mogu pojačati ili se promijeniti ovisno o tome što ste konzumirali, bilo da je riječ o začinjenoj hrani zbog koje se više znojite ili o onoj bogatoj sumporom, poput češnjaka, koja se potom prenosi kroz znoj.
Gastroenterologinja Christine Lee objasnila je sve o ovom fenomenu, kao i kako različite vrste hrane utječu na njega.
U biti, namirnice koje će najviše utjecati na miris tijela one su koje imaju visoku razinu sumporne kiseline.
Ovo su namirnice koje nam mogu promijeniti miris:
Začini
Začini poput curryja ili kumina mogu biti vrlo intenzivni. Ne samo da mogu satima ostati u dahu, već se mogu uvući u kosu, kožu i odjeću... Ovi začini također sadrže hlapljive spojeve koji se mogu apsorbirati u krvotok i otpustiti kroz znojne žlijezde, što dovodi do jakih mirisa.
Češnjak i luk
Ovi 'rođaci' dobro su poznati izvori lošeg zadaha. Kod nekih ljudi također mogu potaknuti metabolizam, povećati toplinu tijela i znojenje. Dr. Lee kaže da to može uzrokovati miješanje bakterija na koži sa znojem koji lučite kroz apokrine žlijezde, što dovodi do nastajanja neugodnog mirisa.
Crveno meso
Ako ste ljubitelj odreska za večeru, znajte da je on još jedan izvor neugodnih mirisa o kojem trebate znati. Kada jedete crveno meso, ono može osloboditi proteine bez mirisa kroz znoj. 'Ali kada se ti proteini pomiješaju s bakterijama na koži, njihov se miris pojačava', objašnjava dr. Lee.
Kupusnjače
Popularne i hranjive biljke iz ove porodice također mogu uzrokovati pojavu neočekivanih mirisa. Povrće iz skupine krstašica (lat. Cruciferas), poput brokule, kupusa, prokulica i cvjetače, oslobađa sumpornu kiselinu. Neugodan miris zatim se pojačava znojem, osjeti se u dahu...
Šparoge
Ako su šparoge dio vaše uobičajene vegetarijanske prehrane, možda ste primijetili njihov učinak na mokraću. Kada tijelo probavi kiselinu koja se nalazi u njima, ona se pretvara u sumpornu kiselinu. To urinu daje jak sumporni miris. Ali kako svatko drugačije metabolizira hranu, neće svi to doživjeti. Osim toga, u nekim slučajevima određene genetske varijacije mogu spriječiti nastajanje mirisa.
Alkohol
Iznenađujuće, koktel ili vino uz večeru također mogu uzrokovati neželjen miris! Alkohol se metabolizira u octenu kiselinu, a ona se oslobađa kroz pore kože, kao i dah.
Riba
Ovisno o genima, riba bi mogla utjecati na miris tijela. U vrlo rijetkim slučajevima ono pretvara nusproizvod plodova mora koji se zove kolin u trimetilamin s mirisom ribe. Ovaj spoj putuje kroz tijelo i oslobađa se kroz dah i kožu. Ali ljudi koje pogađa trimetilaminurija osjete miris ribe i iz druge hrane, uključujući grah, brokulu, cvjetaču, kikiriki i proizvode od soje. Ovo nevjerojatno rijetko stanje ima samo nekoliko stotina osoba, pa će većina ljudi moći jesti ribu bez brige.
Tjelesni miris posve je uobičajen, no može nam stvoriti dodatni stres, a ponekad izazvati neugodu. Ako primjećujete jači tjelesni miris nego inače, možda bi bilo dobro da preispitate ne samo svoje higijenske navike, već i hranu koju jedete.
Evo nekoliko dobrih navika za smanjenje neugodnog mirisa tijela:
Najučinkovitiji način za sprječavanje neugodnog mirisa tijela je dosljedna i temeljita higijena. To znači da se redovito tuširate i temeljito perete tijelo - fokusirajući se na područja na kojima se nalaze apokrine žlijezde, poput područja prepona i pazuha. Koristite antibakterijski sapun da uklonite bakterije koje uzrokuju neugodne mirise na koži te redovito perite ručnike i kućne ogrtače.
U periodu vrućina dobro je nositi široku odjeću od prirodnih tkanina poput pamuka, svile ili lana. Izbjegavajte sintetičke tkanine kao što su poliester ili najlon - one mogu zadržati znoj i bakterije te pojačati znojenje tijela.
Koristite antiperspirante i dezodoranse: Antiperspiranti djeluju tako da smanjuju količinu proizvedenog znoja, a dezodoransi prikrivaju miris.
Pijenje dovoljno vode može pomoći u ispiranju toksina i smanjiti tjelesni miris. Nastojte piti najmanje osam čaša vode dnevno.
Ako ustanovite da vam određena hrana uzrokuje neugodan miris tijela, možda biste trebali prilagoditi prehranu. Naprimjer, ako ste skloni lošem zadahu ili tjelesnom mirisu nakon što pojedete češnjak ili luk, trebali biste izbjegavati te namirnice ili ih koristiti umjereno. Također se možete pokušati prebaciti na korištenje bilja i začina da biste dodali okus svojim jelima.
Treba napomenuti i to da na miris tijela utječu i drugi čimbenici, poput genetike, osobne higijene i određenih zdravstvenih stanja. Ako ste zabrinuti zbog toga, možda biste trebali razmisliti o svojoj prehrani ili zatražiti mišljenje liječnika.