Uz klasične pripreme krumpira poput restanog, pomfrija ili pirea, većina nas zaboravlja da je za ove još uvijek zimske dane idealan punjeni krumpir
Zamislite samo topao i sočni punjeni krumpir s omiljenim sastojcima pa makar to za početak bilo malo slanine s naribanim sirom i vrhnjem. No želite li zaista uživati u okusima, trebate se poigrati namirnicama.
Lunchbox ima svoju listu najboljih namirnica za punjeni krumpir, a na vama je da birate dok ne dođete do svojeg idealnog recepta.
Sastojci:
žitarice (kvinoja, smeđa riža, ječam, kuskus …)
grah
sjeckano povrće
salate
običan umak od soje
vrhnje
slanina
pršut
šunka
piletina (kuhana)
umaci od jogurta
topljeni sir
Priprema
Cijele krumpire skuhajte u slanoj vodi i zatim ih zarežite pa malo izdubite, kao da ćete napraviti lađe. Odabrane namirnice slažite tako da teže budu na dnu, a lakše na vrhu. Na kraju idu umaci poput preljeva od jogurta, soje ili primjerice vrhnja, a tek onda topljivi sastojci kao što je naribani sir. Stavljate li žitarice ili grah, oni moraju biti prethodno kuhani, a povrće poput kelja, blitve ili špinata nasjeckajte što sitnije da se lijepo uklope. Isto vrijedi i za paprike, rajčice ili primjerice gljive.
Nakon što ste krumpir složili pecite ga na 200 stupnjeva celzijusa oko sat vremena. Punjeni krumpir zapravo je idealno jelo kojim ćete iskoristiti ostatke ručka od prethodnog dana.