Pečena piletina mnogima je jedno od omiljenih jela, što zbog okusa što zbog brzog načina pripreme. No ako ste zasitili već poznatih recepata, vrijeme je da probate ovaj malo drugačiji i pikantniji recept za pečenu piletinu
Sastojci:
pileći bataci
tjestenina
mrkva i luk po želji
pola limuna
naribana korica naranče
med
mješavina začina Harissa (spice)
češnjak
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema
Marinada: pileće batake sat do dva sata (poželjno je što dulje to bolje) marinirati u tri žličice meda, pola limunova soka, dva sitno nasjeckana češnjaka, nekoliko žlica maslinova ulja, pola žličice mješavine začina Harissa, sol i papar i naribane korice pola naranče. Sve to dobro utrljati rukama i ostaviti u hladnjaku.
Tjestenina: moj način kuhanja je staviti vodu u posudu, staviti malo ulja i zasoliti. Čekati dok voda ne zavre i onda ubaciti tjesteninu te kuhati do malo tvrđe od al dente. Kuha se toliko jer će tjestenina još ići u pećnicu. Tjesteninu ocjediti i nikako ne polijevati hladnom vodom.
Kad su se bataci dovoljno marinirali, izvadimo ih i stavimo u glinenu posudu, u koju još možete dodati dva do tri češnjaka u ljusci, nekoliko komada mrkve i dva manja luka prerezana na pola.
Glinenu posudu stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva te kad smo meso stavili unutra, smanjimo na 180°C, pečemo nekih 45 minuta.
Zatim izvadimo van te meso odvojimo na poseban tanjur dok u posudu ubacimo ocijeđenu tjesteninu te promiješamo da pokupi sve one okuse koji su nastali pečenjem te na vrh nazad vratimo meso i stavimo u pećnicu na još nekih 10 do 15 minuta. Po želji može i na 200 stupnjeva da se dobije još malo korice na vrhu.
Recept za pečene pileće batake s tjesteninom poslao nam je Robert Sorli
Svoje omiljene blagdanske recepte svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala