Pita od sira tradicionalna je slastica kojom ne možete pogriješiti, a posebnom je čini upravo blag okus poznatog Zagrebačkog sira
Sastojci:
45 dag glatkog brašna
15 dag oštrog brašna
30 dag maslaca
10 dag šećera
2 žutanjka
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice mlijeka
Nadjev:
75 dag Zagrebačkog sira
15 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 bjelanjka
prstohvat soli
naribana korica jednog limuna
4 žlice pšenične krupice
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Glatkom i oštrom brašnu dodajte prašak za pecivo, bijeli kristal i vanilin šećer. Dobro promiješajte i dodajte maslac narezan na kockice. Rukama mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte žutanjke i mlijeko te umijesite tijesto. Gotovo tijesto ostavite pola sata u hladnjaku da se stisne. Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela i svaki razvaljajte valjkom na brašnom posutoj podlozi. Tijesto treba biti veličine oblika za pečenje i debljine 1/2 cm. Prvi dio tijesta stavite u nauljeni oblik za pečenje, dužine 34 cm. Pecite ga osam minuta.
U bjelanjak dodajte sol i pjenjačom istucite snijeg. Zagrebačkom siru dodajte bijeli kristal i vanilin šećer, koricu limuna i pšeničnu krupicu. Sve dobro izmiješajte. Snijeg od bjelanjaka lagano umijesite u sir. Nadjev od sira žlicom jednoliko rasporedite po polu pečenoj kori tijesta. Drugu koru tijesta stavite na nadjev od sira i vilicom ga probušite. Pecite 20 minuta. Ostavite da se pita ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je izrežite na kocke i ukrasite šećerom u prahu.
Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata