Pet je razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!
Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja i Grada Zagreba kojom se želi pomoći ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom jedan dan u tjednu na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla.
Time se Hrvatska pridružila kampanji koja se provodi u mnogim zemljama svijeta. Gent u Belgiji prvi je grad u svijetu koji je uveo jedan vegetarijanski dan u tjednu, a slijedili su ga Sao Paulo u Brazilu, Tel Aviv u Izraelu, Cape Town u Južnoafričkoj Republici te drugi gradovi u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Finskoj, SAD-u, Brazilu, Nizozemskoj i Tajvanu.
Zagreb je prvi hrvatski grad koji se pridružio toj svjetskoj kampanji. Zagrebački Zeleni ponedjeljak počinje u subotu 5. lipnja na VegeSajmu na Trgu kralja Tomislava na Svjetski dan zaštite okoliša.
Tom prigodom gradonačelnik Zagreba će u 10.30 sati potpisati Deklaraciju o Zelenom ponedjeljku, kojom će službeno proglasiti početak kampanje Zeleni ponedjeljak. Budući da se kampanji pridružuju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo te Gradski ured za zdravstvo i branitelje, uz gradonačelnika će biti prisutni i pročelnici tih ureda.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 90 posto populacije Hrvatske konzumira manje voća i povrća od preporučene količine. Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar iznio je podatke da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila, a te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika. Meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.
Prema izvještaju UN-a koji je objavljen 2. lipnja, proizvodnja hrane, posebice proizvodi životinjskoga podrijetla, utječe na 70 posto potrošnje pitke vode u svijetu i 38 posto ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Proizvodnja mesne hrane je odgovorna za čak 19 posto ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više od ukupnog svjetskog prometa. Stoga, kako stoji u izvještaju, jedino kako je moguće smanjiti negativan utjecaj čovjeka na okoliš jest odabrati prehranu koja se temelji na namirnicama biljnoga podrijetla.
Angela Cropper, izvršna direktorica UN-ovog programa za zaštitu okoliša, tom prigodom je izjavila: 'Na Svjetski dan zaštite okoliša nadamo se da će ljudi postati svjesni toga što se nalazi iza proizvoda koji kupuju i utjecaja koji proizvodnja ima na ostatak svijeta. Naš cilj je informirati proizvođače, zakonodavce i potrošače o ekološkom utjecaju naših svakodnevnih navika.'
Kako bi građanima olakšali uvođenje Zelenog ponedjeljka u svoj stil života, pokrenuta je web stranica www.zeleni-ponedjeljak.com. Stranica donosi brojne informacije o prednostima Zelenog ponedjeljka za zdravlje ljudi i okoliš, ali i recepte koji će im olakšati to da im svaki sljedeći bude Zeleni ponedjeljak.