Pire krumpir svi pamtimo kao jedan od najdražih priloga za vrijeme obiteljskih ručkova i okupljanja, a ako vam ne uspijeva kao što biste željeli, možda radite neke od ovih pogrešaka
Za početak je važno da odaberete dobru vrstu krumpira jer jedni su bolji za pečenje, drugi pak za kuhanje ili restanje. Kako predlažu stručnjaci s kulinarskog bloga The Kitchen, najbolja sorta za pire je primjerice bijeli lički odnosno onaj uobičajeni bijeli.
Druga pogreška koju možete napraviti jest ne paziti na hladnu vodu kod kuhanja i rezanje krumpira. Iako većina povrća ide u vruću vodu, krumpir treba odmah staviti u lonac dok je voda još hladna. Ako bacite krumpir ravno u vruću vodu, vanjska površina bi se mogla skuhati prije nego unutrašnjost kockice, a zbog toga je važno da bude narezan na jednake komade
Hladan maslac ili margarin koji većina ljudi voli staviti u krumpir nisu dobar odabir. I jedno i drugo mora biti sobne temperature jer se inače neće dobro pomiješati s krumpirom budući da se ne preporučuje previše miksanja. Možete i malo eksperimentirati pa maslac prethodno ugrijati.
Razlog zašto nije dobro previše drobiti odnosno treba izbjegavati miksanje krumpira jest to što na kraju može biti gumen i ljepljiv. Cijeli taj proces događa se jer se miješanjem krumpir otpušta škrob. Dakle, što ga više miješate ili miksate, otpustit će više škroba i dobit ćete loš pire.
Ako želite da vam pire bude kremast kakav i treba biti, koristite prave alate, a ne vilicu. Naime, vilica ne može dobro obaviti posao, zbog čega ostaju tvrde grudice i komadići. Najbolje se držati dobre stre drobilice kakve su koristile i naše bake.
Za malo drugačiji pire i iznenađenje za obitelj ili prijatelje, probajte neke od ovih ideja, a ako vam na kraju ostane viška, ima načina da ga iskoristite