Što kada bi vam netko rekao da do Božića možete smršavjeti cijeli jedan konfekcijski broj jednostavno jedući žlicu meda prije spavanja? Iako to možda zvuči predobro da bi bilo istinito, upravo je žličica meda temelj novog, revolucionarnog i znanstveno potvrđenog načina mršavljenja
Medna dijeta usredotočena je na pozitivne strane meda što aktiviraju metaboličke promjene koje osiguravaju to da kasnije ne posegnete za slatkim, a također znači da ćete i noću - spavajući - sagorijevati masnoće, piše Daily Mail. Medna dijeta ne zahtijeva brojanje kalorija, nema skupe dijetne hrane, niti drastičnog odricanja od hrane, a stručnjaci tvrde da pomoću nje možete izgubiti i do 1,3 kilograma tjedno.
Program ove dijete rezultat je dugogodišnjeg istraživanja Mikea McInnesa, nutricionista koji je otkrio da jedinstvena kombinacija šećera u medu čini tu namirnicu gotovo savršenom hranom za mršavljenje. Tijekom medne dijete može se bez grižnje savjesti uživati u ukusnom obiteljskom ručku, grickalicama i poslasticama koje su obično zabranjene - uključujući puding, kruh, kolače, pa čak i kekse – sve dok su napravljene s medom, a ne sa šećerom.
Zamjena šećera medom tijekom dana te stavljanje velike žlice meda u tople napitke prije odlaska na spavanje isključuje mehanizme u mozgu koji potiču žudnju za slatkim.
No kako medna dijeta funkcionira? Nutricionist McInnes smatra da se većina bori s viškom kilograma jer konzumira previše šećera i prerađene hrane. 'Čak i navodno zdrave namirnice s niskim masnoćama vrlo često su prepune skrivenih šećera i bijelog brašna (koje tijelo brzo pretvara u šećer). To znači da su razine šećera u krvi na maksimalnim razinama cijeloga dana. S prevelikom količinom šećera tijelo se bori oslobađanjem hormona inzulina koji se filtrira iz krvi te ga se šalje da se pohrani u obliku masti.'
Nutricionist McInnes također je identificirao dodatni mehanizam koji tijelo koristi kako bi zaštitilo moždane stanice od potencijalnog 'predoziranja' šećerom, što znači da mozak biva 'gladan'. To otkriće je značajno jer upravo 'gladni' mozak potiče želju za slatkim, što dijetu čini težom. Svaka stanica mozga okružena je s deset ili više hranidbenih stanica koje prate i kontroliraju količinu šećera u krvi u mozgu. Te stanice imaju važan zadatak osigurati određenu količinu šećera koja dolazi do moždanih stanica. Svaka od njih ima mikroskopsku pumpu koja mjeri gustoću šećera u krvi, a zatim opskrbljuje stanice mozga pravom količinom energije.
Analizom brojnih studija autor studije otkrio je da jedemo previše keksa, kolača i čokolade i pijemo previše gaziranih pića, a navedene mikroskopske pumpe zbog prevelike količine šećera naglo se 'zatvaraju' da bi zaštitile stanice mozga od preopterećenja šećerom. Taj mehanizam dobro će funkcionirati ako je priljev veće količine šećera kratkotrajan, ali zahvaljujući našoj modernoj prehrani većina nas gricka slatku hranu cijeli dan. Rezultat je to da stanice ostaju 'isključene' dulji period, ostavljajući moždane stanice da preživljavaju na zalihama. Kako napominje autor studije, 'gladni' mozak je mozak pod stresom te će poslati koktel kemijskih poruka kako bi dobio dozu šećera iz bilo kojeg drugog izvora.
McInnes vjeruje da je upravo med ključan za razbijanje ovog začaranog kruga te tvrdi da jedenje veće količine meda potiče obrnut proces, smanjuje stres i omogućuje bolji san. Iako velik broj stručnjaka za dijete stavlja med u kategoriju 'loše hrane', McInnes kaže: 'Med je stvoren od biljnog nektara pomoću pčela te se ponaša kao svojevrstan prirodni objekt za preradu, djelomično probavljanje šećera i mijenjanje njegove kompozicije, što utječe na način na koji ga tijelo razgrađuje.'
Zlatna pravila medne dijete
Šećer zamijenite medom. Dan započnite jednom ili dvije velike žlice meda u šalici vruće vode. Zatim zamijenite šećer medom u kavi, čaju, u žitaricama i kuhanju tijekom dana. Imajte na umu da je med dvostruko slađi od šećera te će vam trebati dvostruko manja količina. Jedan od najvažnijih koraka, ako želite smršavjeti, je to da 30 minuta prije nego što odete u krevet popijete šalicu vruće vode s jednom ili dvije velike žlice meda. Ipak, pripazite da ne pretjerate, jer će prevelika količina meda također podići razinu šećera u krvi, a time i razinu inzulina.
Izbjegavajte junk food
Med može pomoći da smršavite ukoliko izbjegavate prazne kalorije koje se nalaze u umjetnoj i prerađenoj hrani. Dakle, osim što valja izbjegavati slastice poput keksa i kolača, također je potrebno preskočiti čips, gazirana pića, prženu i prerađenu hranu.
Odaberite nerafinirane ugljikohidrate (ali ne previše)
Visokorafinirano bijelo brašno (nalazi se u bijeloj tjestenini i bijeloj riži) je jeftino i ima dulji rok trajanja, ali sadrži vrlo malo hranjivih tvari te se brzo apsorbira u tijelu, podižući razine inzulina. Integralni kruh, tjestenina i smeđa riža su bogati vlaknima, tako da su dobri za probavu i dulje zadržavaju osjećaj sitosti. Svakako svakodnevno valja konzumirati proteine i povrće.
Jedan dan u tjednu izbjegavajte ugljikohidrate
Jedan dan u tjednu izbjegavajte sve oblike tjestenine, kruha, brašna, riže i žitarica, a to će vam dramatično smanjiti razinu inzulina.
Nemojte jesti krumpir
Brz put do mršavljenja je da u potpunosti izbacite krumpir. Bilo da se radi o pečenom, kuhanom, bilo onom u obliku čipsa - krumpir nevjerojatno podiže razine inzulina.
Proteini u svakom obroku
Pobrinite se da svaki vaš obrok sadrži proteine koji će dulje vrijeme zadržati osjećaj sitosti. Odlučite se za bjelančevine da biste pojeli manji broj kalorija te birajte ribu, piletinu bez kože, svinjetinu bez masnoće, govedinu ili jaja.
Neograničeno jedite salatu i povrće
Od salate i povrća se ne morate suzdržavati jer je bogato vlaknima, pa je dobro pojesti šest do devet porcija povrća dnevno.
Dva komada voća na dan
Voće je prepuno antioksidanta, ali također može imati visoke udjele šećera, pa radije birajte voće s niskim udjelima ugljikohidrata poput bobičastog voća i rabarbare. Voće je uvijek bolje pojesti cijelo nego u obliku soka.
Izaberite punomasne mliječne proizvode
Mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoća obično znače da ti proizvodi sadrže više punila, sladila ili šećera radi boljeg okusa. Mliječni proizvodi su jako važan izvor kalcija, no valja pripaziti jer kalorije bi se lako mogle nakupiti.