nova pravila

Posjet Londonu postaje još skuplji: Ulazak u Veliku Britaniju koštat će 11.85 eura

11.09.2024 u 09:53

Bionic
Reading

Od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije 2020. godine, posjeti turista postali su otežani, a sada dolaze i nova pravila

Loše vijesti stižu za sve ljubitelje odlazaka na putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo. Naime, donesena je odluka prema kojoj će svi posjetitelji iz Europe, bez važeće vize, od 2025. godine morati platiti 11,85 eura za ulazak u zemlju.

Pravilo dakle stupa na snagu iduće godine te će se provoditi kroz elektronski putnički sustav autorizacije (ETA), koji je ranije korišten samo za putnike iz Katra, Omana, Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

U sustav sada ulaze sve ostale zemlje, pa tako i Hrvatska, a odnose se čak i na bebe i djecu, koji nemaju vizu ili dozvolu za život, rad ili studij u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo Hrvati će plaćati 11,85 eura

Pravila se neće primjenjivati ​​jedino na irske državljane, prenosi CNN.

'Kad se u potpunosti uvede, ETA shema će zatvoriti trenutnu prazninu u unaprijed izdanim odobrenjima i značiti da ćemo po prvi put imati sveobuhvatno razumijevanje posjetitelja UK-u', rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper.

Plan ukidanja unaprijed odobrenih turističkih viza nije nova stvar, dapače u SAD-u je uvedena još 2009. godine te sada košta 21 dolar i traje dvije godine.

S obzirom na to da su gradovi poput Londona i Edinburgha neki od omiljenih destinacija za vikend odmor među Hrvatima, nema sumnje da ove vijesti neće biti dočekane s osobitim oduševljenjem. No, za posjet ovim predivnim gradovima i čarima Velike Britanije itekako vrijedi izdvojiti pokoji dodatan euro...