Kihanje, curenje nosa, temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima... Sve su to vrlo neugodni simptomi koji prate bolesti karakteristične za hladnije dane. Želite li ih izbjeći, djelujte preventivno i ojačajte imunitet
Ako želite izbjeći prehladu, razne viroze i gripu, morate ojačati imunitet. Iako je naš imunološki sustav sposoban puno toga obaviti sam, za ovo će mu trebati naša pomoć. Mi vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da ojačate imunitet i izbjegnete neugodne simptome prehlade.
Prehrana
Vrlo je važno da jedete redovito. Drugim riječima, dan obavezno treba započeti doručkom. Prehrana treba biti bogata vitaminima i proteinima. Neka voće i povrće bude svakodnevno prisutno na vašem jelovniku. Pravi potez ćete napraviti ako odaberete sezonsko voće i povrće. Nemojte se zavaravati i misliti da će vitaminski nadomjesci biti dovoljni, jer neće. Vitamine morate unijeti u organizam putem prirodnih namirnica. Imunitetu će pomoći i mliječni proizvodi, a posebno jogurti. Danas su dostupni probiotici koji smanjuju rizik od prehlade. Namirnica zlata vrijedna u jesenskim i zimskim danima je med. On povećava prirodnu otpornost organizma i jača imunološki sustav.
Napici
Ona priča oko vode nije bezveze. Našem organizmu uvijek treba voda, a pogotovo kad smo bolesni. Dakle, svom imunitetu morate osigurati dovoljne količine vode, a to je minimalno dvije litre dnevno. Jačanju imuniteta pomoći će i čajevi. Odaberite vrstu koju volite, ali svakako si tu i tamo priuštite i zeleni čaj, koji je iznimno zdrav. Zeleni čaj obiluje antioksidansima i vitaminima, što je iznimno dobro za jačanje imuniteta. U čaj je dobro dodati limun ili med, ali to činite tek kad se malo ohladi. Naime, limun i med gube svoja zdrava svojstva ako ih stavite u vruću vodu. U jačanju imuniteta pomoći će i prirodni cijeđeni sokovi.
Tjelovježba
Znanstveno je dokazano da tjelovježba pomaže imunitetu i jača ga za čak 50 posto! Ako dosad niste vježbali, nemojte početi naglo. Krenite najprije s laganom šetnjom, a onda započnite i lagano trčati. Važno je da ste aktivni jer na taj način pomažete svom imunitetu. Odaberite tjelovježbu koja vam se sviđa jer ćete se na taj način bolje motivirati. Dobra je vijest da u kategoriju fizičkih aktivnosti ulazi i seks, stoga nije loše i tu aktivnost pojačati u ove hladne dane.
Opuštanje
Opće je poznato da ništa toliko ne utječe na imunitet kao stres. On je glavni uzročnik slabljenja imuniteta. Današnji način života je stalna izloženost stresu, ali morate pronaći vrijeme za opuštanje ako želite biti zdravi. Uzmite si najmanje sat vremena dnevno za opuštanje. Meditirajte, molite, čitajte, slikajte, slušajte glazbu ili radite bilo što drugo što vam pomaže da se opustite. Ako to uvedete kao naviku, napravit ćete veliku uslugu svome zdravlju. Dobro je priuštiti si i vruću opuštajuću kupku u koju možete dodati eterična ulja.
Spavanje
Nedovoljno sna uzrokuje brojne bolesti. Ako organizam nije odmoran, slabi imunitet i skloniji ste obolijevanju. Dakle, pobrinite se da svome organizmu osigurate dovoljno sna, minimalno šest sati u komadu. Ipak, najbolje bi bilo kada biste si mogli priuštiti osam sati sna. To je dovoljan broj sati za obnovu organizma. Važno je da san bude neprekinut te da je prostorija u kojoj spavate provjetrena i ne previše topla.
Nadomjesci u prehrani
U zadnje vrijeme stručnjaci sve češće upozoravaju da uzimanje vitaminskih i mineralnih nadomjestaka može donijeti više štete nego koristi, pogotovo ako to ljudi čine na vlastitu ruku i bez dogovora s liječnicima. To se posebno odnosi na nadomjeske kemijskog podrijetla. No, u zadnje vrijeme sve su popularniji dodaci prehrani organskog podrijetla poput ekstrakta lišća mladog ječma, ili sušene alge - spiruline. Ekstrakt mladog lišća ječma privlači sve više pozornosti kao dodatak prehrani čije je djelovanje na aktivaciju ključnih čimbenika imunološkog sustava, odnosno makrofaga (stanica koje nadziru imunološki sustav) dokazano. Spirulina je odlična kombinacija beta-karotena, klorofila, vitamina B , bjelančevina GLA i brojnih minerala i enzima. Još 7o-ih ju je UN proglasio hranom budućnosti, a NASA je koristi i kao dodatak hrani koja se koristi u svemiru.