Pesto- zelena krema ili preljev od bosiljka, pinjola, ribanog sira, maslinova ulja i češnjaka, čije je puno ime pesto genovese ili pesto alla genovese. Iako je upravo ta receptura najpoznatija i najpopularnija u Italiji i svijetu, pesto se može izraditi od mnogih drugih namirnica
Ukoliko vam je dosadila najčešća i najpopularnija verzija pesta- ona s bosiljkom i pinjolima, imamo za vas lagan, brz i jednako ukusan recept, koji bi se mogao svidjeti i onima kojima je bosiljak ipak preintenzivnog okusa. Riječ je o pestu s mladim špinatom kojeg najčešće koristimo u salatama, te bademima.
Potrebni sastojci:
- Mladi špinat
- Bademi
- Ribani
- Grana Padano
- Češnjak
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Limun
- Sušene rajčice
- Tjestenina
Priprema:
Stavite kuhati tjesteninu po izboru. Oprani i ocijeđeni mladi špinat stavite u blender ili sjeckalicu, šaku badema stavite na tavicu . Tostiranje orašastih plodova dodat će i teksturu i dubinu okusa i omogućiti da se natječu s jačim okusima, umjesto da ostanu neprimijećeni. Nakon nekoliko minuta što ste protresli tavicu kako ne bi zagorjeli, bademe dodajte u blender. Također dodajte režanj češnjaka i maslinovo ulje, a potom i malo limunovog soka. Naribajte sir Grana Padano te dodajte i njega u blender, a onda sol i papar pa sve izmiksajte. Ukoliko je zelena dobivena smjesa pregusta možete dodati vode u kojoj se kuhala tjestenina i još maslinovog ulja. Kada je smjesa po vašem guštu, ocijedite kuhanu tjesteninu te je prelijte umakom, a onda sve pospite sjeckanim sušenim rajčicama i s još malo ribanog grana Padana.