Na HTV-u je krenula nova kulinarsko-putopisna emisija jednog od najpoznatijih chefova nazvana 'Motor, loza, kuhača'. U prvoj epizodi u Malostonskom zaljevu domaćinima je pripremio recepte za jela koristeći lokalne namirnice, a način na koji ih je pripremio možete i vi isprobati
David Skoko je prvi hrvatski kuhar koji je imao vlastitu emisiju na FOX-ovom kulinarskom kanalu 24 Kitchen. U prvoj epizodi showa 'Motor, loza, kuhača' pripremio je svježe kamenice, tunu i ježeve. Na stranici HRT.hr su dostupni njegovi recepti.
Kamenice
Sastojci za 5 osoba:
- 12 kamenica
- 2 limuna
- 2 jabuke
- Granny Smith
- umak Worcestershire
- salikornija
- led
Priprema:
Otvorimo kamenice. Dio kamenica serviramo sirove na led. Ostalim kamenicama izvadimo meso i popržimo ih u tavi na malo maslinova ulja. Nasjeckamo zelene jabuke na kockice i pokapamo ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Na svaku pečenu kamenicu stavimo žličicu jabuka, par kapi umaka Worcestershire i salikorniju (caklenjača ili morska šparoga)
Tuna
Sastojci za 5 osoba:
- 500 g tune
- 200 ml umaka od soje
- 50 g lista koromača
Priprema:
Tunu narežemo na tanke fete i serviramo sirovu kao sashimi uz malo umaka od soje. Ukrasimo listom divljeg koromača.
Dagnje na buzaru
Sastojci za 5 osoba:
- 2 kg dagnji
- 1 l vina
- 2 limuna
- 1 glavica češnjaka
- 1 stručak peršina
- 100 g krušnih mrvica
- rustikalni kruh
Priprema:
Dagnje očistimo četkom ili nožem i dobro isperemo hladnom vodom. Nasjeckamo češnjak i peršin i popržimo ih na maslinovu ulju u dubokom limenom loncu. Ubacimo dagnje, podlijemo vinom i dodamo krušne mrvice. Protresemo, poklopimo i kuhamo dok se dagnje ne otvore. Serviramo buzaru u dvije zdjele uz kriške limuna i rustikalni kruh.
Odrezak od tune s pireom od boba
Sastojci za 5 osoba:
- 1,5 kg tune
- 1,5 kg boba
- 1 glavica luka
- 100 g svježe mente
- 50 g maslaca
- 1 žličica meda
- 1 svježi čili
- sol
- papar
- umak od soje
- ulje
Priprema:
Bob prokuhamo u vodi par minuta pa mu skinemo opnu. Narežemo luk i kratko ga popržimo na ulju, a zatim dodamo bob, začinimo solju i paprom i nastavimo pirjati 10 minuta. Nasjeckamo svježu mentu, koju ćemo izmiksati u fini pire u blenderu sa 50 g maslaca i bobom. Odrežemo tunu na pravokutnike (oko 3 cm), začinimo solju i paprom, nauljimo i ispečemo na jako zagrijanim gradelama – minutu sa sve četiri strane za medium rare. Na pire od boba serviramo tunu i pokapamo s emulzijom umaka od soje, maslinova ulja, čilija i meda.
Zabajone s voćem
Sastojci za 5 osoba:
- 1 kg voća po izboru
- 8 žumanjaka
- 175 g šećera
- 100 ml prošeka
- 50 ml varenika
- listići badema za dekoraciju
Priprema:
Dobro izmiksamo žumanjke sa šećerom. Dodamo prošek. Stavimo smjesu da se kuha na pari uz stalno miješanje pjenjačom. Kada smjesa postane pjenasta krema, prelijemo je u prozirne posudice za serviranje i stavimo u hladnjak. Voće operemo, očistimo, posložimo u kremu i ukrasimo listićima badema. Pokapamo varenikom.