Iako se konzumira znatno manje od graha i slanutka koji prikradaju istom redu mahunarki, bob je izuzetno lako pripremiti na vrlo slične načine u varivima, koja su izuzetno zdrav i hranjiv obrok za cijelu obitelj
Bob sadrži minerale poput željeza, kalcija, mangana i fosfora, vitamine B skupine te veliku količinu vlakana. Samim time djeluje protiv slabokrvnosti, poboljšava probavu i jača imunološki sustav. Slovi i kao odlična namirnica za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti jer sadrži aminokiselinu od koje nastaje dopamin, važan hormon u normalnom funkcioniranju organizma. Prehrambena vlakna odlična su i za dijabetičare jer pomažu smanjiti šećer u krvi.
Sve to dovoljni su razlozi da ovu pomalo zaboravljenu namirnicu uvrstite u svoj plan prehrane, a mi vam donosimo dva prijedloga kako to možete učiniti.
1.Varivo od boba i lignji
Kako biste spojili ovo sjajno povrće i morske plodove koje nerijetko zaboravljamo uvrstiti u tjedni meni, barem jedan dan, dovoljno je nabaviti krakove i kolutiće lignji te bob.
Sastojci :
- 1 kg lignji
- 400 g boba
- 750 g mladog luka
- 1 glavica češnjaka
- 1 vezica peršin
- a pasirana rajčica
- timijan
- 250 ml vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- limun
Priprema:
Prije svega blanširajte bob u proključaloj slanoj vodi. Nakon nekoliko minuta ga procijedite i ubacite u ledenu vodu. Kad se ohladio, očistite ga od opne i stavite sa strane. Na laganoj vatri, na ulju dinstajte sitno narezani mladi luk (samo bijeli dio) i češnjak kojem ste dodali listiće timijana. Nakon par minuta pojačajte vatru i dodajte lignje narezane na kolutiće. Kad vidite da se lignje počinju termički obrađivati, dodajte vino koje treba proključati kako bi ispario alkohol, a ostale samo arome. Dodajte šalšu i očišćeni bob pa začinite solju i paprom. Krčkajte na laganoj vatri 15ak min dok se svi okusi ne sjedine. Za kraj dodajte malo limunovog soka i korice.
2. Tjestenina s bobom i špinatom
Sastojci:
400g mladog boba
- Tjestenina po želji
- 300-400g nasjeckane svježe rajčice,
- 2 žlice koncentrata rajčice,
- 1 luk
- 1 šalica nasjeckanog baby špinata,
- maslinovo ulje
Priprema:
Dok pripremate umak, stavite kuhati dobro oprani mladi bob i tjesteninu u odvojene lonce. Nasjeckajte luk i stavite ga pržiti na ulju dok ne postane staklen, a zatim dodajte rajčicu te koncentrat rajčice. Nakon nekoliko minuta dodajte krupno nasjeckan špinat. Nakon minutu-dvije dodajte kuhani i ocijeđeni bob, a na kraju i začine. Tjesteninu također ocijedite i poslužite tako da umak prelijete preko tjestenine. Po želji možete sve posuti dodatnim začinima, parmezanom ili ukrasiti bosiljkom.