Uskršnji vikend je pred nama, a za u prigodu sigurno će vam dobro doći recept za čokoladnu tortu za čiju je pripremu potrebna samo jedna zdjela, a okus osvaja baš sve
Super jednostavna, laka za pripremu, a tako ukusna ova čokoladna torta je savršen desert za baš svaku prigodu i obiteljsko slavlje. Desert je to koji mami uzdahe oduševljenja kako izgledom tako i okusom, a jednostavnost pripreme bit će itekako dovoljna motiv da ovaj recept ponovite više puta.
Potrebni sastojci:
- Omekšali maslac, za namastiti kalupe
- 200 g brašna
- 300 g šećera
- 75 g kakao praha
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1 ¼ žličice soli
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 180 ml mlaćenice, sobne temperature
- 180 vruće vode
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 90 ml biljnog ulja
- Čokoladna glazura
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dva okrugla kalupa dimenzija 20x5 cm namažite maslacem i pospite brašnom, a zatim istresite višak.
U velikoj zdjeli umutite zajedno brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Nakon toga dodajte miješajući jaja, mlaćenicu, ekstrakt vanilije i ulje.
Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjernu u dva pripremljena kalupa, a zatim stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite sve dok gornji sloj ne porumeni, oko 30 minuta. Nakon toga pečeni biskvit premjestite na hlađenje na kuhinjsku rešetku i ostavite 15 minuta.
Kada se kolač prohladio, uklonite kalup i okrenite kolač s gornjom stranom prema gore i ostavite ga da se do kraja ohladi.
Napravite čokoladnu glazuru i sa otprilike 350 ml namažite jedan gornji sloj kolača, preklopite s drugom korom i sve, uključujući i bočne strane obilno namažite glazurom. Stavite u hladnjak na oko 20 minuta, a zatim još jednom premažite s ostatkom glazure.
Dodatni savjet: Pečeni biskvit za ovaj kolač mogu se čuvati umotani u prozirnu foliju na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći tako da si možete znatno olakšati pripremu ovog deserta.