Kada se radi o kuhanju jela, nerijetko smo skloni pasti u rutinu i, u nedostatku vremena i inspiracije, automatski pripremati jedna te ista jela. No, promjene i uzbudljive okuse u kuhinju moguće je lako uvest. Za početak, pokušajte s ovim receptom – brz je gotov, jednostavan je za pripremu, a nudi pravo bogatstvo okusa i mirisa
Osim kao mješavina začina, curryjem se u Indiji naziva pikantno varivo koji se poslužuje s rižom i kruhom. Može se napraviti od gotovo svih sastojaka i namirnica, a u ovom receptu glavnu riječ vodi slanutak koji će se odlično spojiti s aromatičnom basmati rižom.
Potrebni sastojci:
- 600 g kuhanog slanutka
- 300 g basmati riže
- 2 mlada luka
- 2 mrkve
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 2 čajne žličice curryja
- Prstohvat čilija u prahu
- Sol
- Papar
- maslinovo ulje
- 1 grančica svježeg korijandera
Priprema:
Prvo rižu dobro isperite pod mlazom hladnom vodom. Zatim je stavite kuhati s dvostruko većom količinom vode, prvo 3 minute na jakoj vatri, a zatim poklopite i kuhajte još oko 12 minuta na laganoj vatri.
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i mrkvu te dinstajte na laganoj vatri na malo ulja.
Posolite i popaprite i nakon 10 minuta dodajte curry u prahu, sol, papar i čili.
Dodajte slanutak, kokosovo mlijeko i pustite da se kuha na srednjoj vatri dok se umak na zgusne.
Na tanjure poslužite basmati rižu, a na to stavite slanutka s currijem.
Ukrasite svježim listovima korijandera.