Pita od jabuke jedan je od onih deserata koji je uvijek rado viđen na stolu. Recepata i načina pripreme je doista mnogo. No Amerikanci su pravi majstori u pripremanju ove slastice očaravajućeg mirisa i okusa
Tradicionalna američka pita od jabuke donosi sjajnu kombinaciju mirisa i okusa, a jabuke poklopljene drugom polovicom tijesta za pitu postat će neodoljivo mekane i ukusne. Okus će dodatno obogatiti sjajan kombinacija začina, ali i premaz s maslacem unutra i umućenim jajetom izvana. Ukusnu pitu poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Potrebni sastojci:
- 30 g brašna
- Kupljeno ili već pripremljeno tijesto za pitu
- 12 Granny Smith jabuka, oguljenih, očišćenih i narezanih na ploške
- 90 g šećera
- Korica i sok od 1 limuna
- 1 i ½ žličice cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat klinčića
- 30 g maslaca
- 1 veliko jaje, umućeno
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto za pitu u dva kruga debljine malo manje od pola cm i promjera oko 28 cm. Jedan krug tijesta stavite na dno kalupa za pečenje i dobro ga utisnite. Drugi krug stavite na papir za pečenje i pokrijete plastičnom folijom. Tijesto ohladite tako da se dobro stegne, oko pola sata.
U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, šećer, limunovu koricu i sok, začine i brašno. Neka se sve dobro sjedini. Smjesu pretresite u kalup s tijestom. Namažite maslacem i prekrijte preostalim krugom tijesta. Po vrhu izrežite nekoliko otvora kako bi para tijekom pečenja mogla izlaziti. Po želji zatvorite rubove. Premažite razmućenim jajetom i dodatno pospite šećerom.
Pecite dok korica ne porumeni, a sokovi s pretvore u mjehuriće, oko 1 sat. Pustite da se ohladi na rešetki prije posluživanja.