Variva su uvijek odlična rješenja kad nemate vremena za dugotrajno pripremanje obroka, a oko ovog ekspresnog variva s povrćem i slanutkom nećete se namučiti
Ovo lagano proljetno varivo savršen je lagani obrok idealan za proljeće, a možete ga poslužiti samostalno ili kao prilog.
Ne priprema se dugo i može biti ukusan ručak ili večera, a prednost je što ovo jelo bez problema mogu pripremiti i oni koji nisu pretjerano vješti u kuhinji.
Sastojci:
- 400 g slanutka (iz limenke ili prethodno skuhanog)
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 veliki luk
- 1 velika tikvica
- 2 mrkve
- 1 stabljika celera
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica rajčice
- 1 prstohvat slatke paprike
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
- sol
Priprema:
Operite paprike, uklonite stabljike i sjemenke, ogulite mrkvu. Celer očistite i uklonite najtvrđe listove. Stavite zelenu i crvenu papriku, mrkvu i celer u kipuću vodu na 2 minute.
Ocijedite i stavite u hladnu vodu. Povrće narežite na kockice. Za to vrijeme, ocijedite i dobro operite slanutak.
Operite tikvice i narežite je na kockice s korom. Ogulite i nasjeckajte luk na sitne kockice. Zatim, ogulite i nasjeckajte češnjak. Zagrijte maslinovo ulje u loncu i pržite češnjak i luk nekoliko minuta. Dodajte ostatak povrća i kuhajte dvije minute. Dodajte pastu od rajčice i začine, odnosno papriku i sjemenke korijandera.
Zatim dodajte pola litre vode, posolite i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta. Na kraju dodajte slanutak i kuhajte još 10 minuta.
Kad je gotovo ulijte u zdjelu i odmah poslužite. I dobar tek!